Építész és dizájner nagyágyúkkal harcolna a londoni lakásválság ellen Sadiq Khan

A brit fővárosban az elmúlt évtizedeben 90 százalékkal nőttek az ingatlanárak, ám óriási a hiány a megfizethető lakásokban.

MTI
2017. 07. 11. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma 8,7 milliós London előtt óriási feladat áll, helyre kell hozni az elmúlt évtizedek rosszul tervezett növekedésének kudarcát, és el kell kezdeni megépíteni azt az új 50 ezer otthont, amelyre a londoniaknak évente szükségük van – hangsúlyozta Sadiq Khan a programot meghirdető beszédében.

„Ma egy másik növekedési hullámmal nézünk szembe, olyannal, amelyet egy évszázada nem tapasztaltunk. Az elmúlt években túl sok figyelmet szenteltek London központjában a magas árú felhőkarcolók építésére, ám ezek a drága fejlesztések nem hoztak valóban megfizethető otthonokat a londoniaknak” – magyarázta.

A brit fővárosban, amelynek az előrejelzések szerint 2030-ra már 10 millió lakosa lesz, az elmúlt évtizedeben 90 százalékkal nőttek az ingatlanárak, ám óriási a hiány a megfizethető lakásokban.

Khan szerint a felhőkarcolók számának robbanásszerű megugrása, a városkép drámai megváltozás elődje, Borisz Johnson idején nem hozott megfizethető lakásokat a londoniaknak, lakásválságot idézett elő a brit fővárosban.

Bejelentette hogy mintegy 50 építészt és dizájnert – köztük a ghánai-brit építészt, David Adjeyét és Wayne Hemingway dizájnert – nyert meg, akiknek az lesz a feladatuk, hogy Londont egy mindenkit magában foglaló város felé tereljék.

Ezek a tehetséges tervezők és dizájnerek a kerületi önkormányzatoknál fognak dolgozni egy éven át. Az új program visszafordítja a városfejlesztési szakemberek elszívását az önkormányzatoktól – tette hozzá Khan.

2015-ben, egy évvel az előtt, hogy Sadiq Khan hivatalba lépett, a megépült házak 13 százaléka volt csak megfizethető, szemben a 2007-es egyharmaddal. Khan közölte, célja, hogy a megépítendő lakások 35 százaléka ilyen legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.