Hatalmas a humanitárius válság a felszabadult Moszulban

A milliós nagyvárosban az emberek gyakorlatilag mindenüket elvesztették.

MTI
2017. 07. 11. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszuli túlélők arról számoltak be, hogy a dzsihadisták olyan civilek holttesteit akasztották fel villanypóznákra, akik megkísérelték a menekülést.

A legnagyobb károkat Moszul – az egykori Ninive – nyugati része és annak történelmi magva szenvedte el a közelharcok, a légitámadások, a robbantások következtében. Az óváros Nyugat-Moszul hat szektorának egyike, ahol „a pusztulás csaknem teljes” – közölte az ENSZ.

Megjelentek az első visszatérők. Főleg a Tigris folyótól keletre fogtak neki a lakók megrongálódott házaik újjáépítéséhez. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának légifelvételei szétrombolt utcasorokat mutatnak, törmeléket az út szélén, bombák által beszakított háztetőket. A pusztítás ilyen mértéke mellett kevéssé valószínű, hogy családok százezrei térnek vissza otthonukhoz a közeljövőben. A főbiztosság valószínűnek tartja, hogy emberek ezrei maradnak hónapokig ott, ahová menekültek, mert sokuknak nem maradt meg a házuk.

Csaknem 900 ezer ember menekült el az erőszak és a harcok elől. Az ENSZ azzal számol, hogy egyedül az alapvető infrastruktúra helyreállítására egymilliárd dollárra van szükség. Az áram- és vízellátást biztosító hálózatok megsemmisültek, de számos iskola és kórház is.

„Az emberek gyakorlatilag mindenüket elvesztették” – mondta Stephanie Binder, a Welthungerhilfe német segélyszervezet regionális szóvivője a Heilbronner Stimme című német lapnak. Sok ember sokkos állapotban van. „Az iraki humanitárius válság végét nem látni, még Moszul hivatalos visszafoglalása után sem” – jelentette ki a szóvivő.

Irakban azonban most az ünneplésé a főszerep. Államilag elrendelték, hogy Moszul felszabadítását egy hétig kell ünnepelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.