Nyolcvanan halhattak meg London pokoli tornyában

Az égő toronyházból 255-en menekültek ki, az áldozatok többségét máig nem tudták azonosítani.

MTI
2017. 07. 10. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard hétfői tájékoztatója szerint 255 túlélője és 80 halálos áldozata lehet a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitörő múlt havi tűzvésznek.

Andy Chalmers, a rendőrségi vizsgálatot vezető főfelügyelő elmondta: a londoni rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy 350-en lakhattak a Kensington és Chelsea kerület északnyugati határában emelkedő toronyházban, és a tűzvész idején közülük 14-en máshol tartózkodtak.

Mindezek alapján a rendőrség fenntartja azt a becslését, amely szerint 80 körül lehet a halálos áldozatok száma, a végleges adat valószínűleg nem lesz sokkal nagyobb – mondta a vizsgálat vezetője.

Eddig 32 áldozat azonosítását sikerült kétséget kizáróan elvégezni, de Chalmers megerősítette: a rendkívül intenzív tűz olyan pusztítást végzett, hogy az összes áldozat azonosítása lehetetlennek bizonyulhat.

A rendőrtiszt elmondta: a vizsgálatot végző szakértők kézzel próbálják szétválogatni az égett törmelékből az emberi maradványokat, és ilyen feladatokra kiképzett kutyák is segítik őket.

A Scotland Yard segítséget kért azoktól a szakértőktől is, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatban elhunytak maradványainak felkutatásában.

A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófát a rendőrség szerint valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra.

A vizsgálat azonban jelenleg az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész óta eddig megvizsgált toronyházak hasonló épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon. A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

A Grenfell Tower külső felületét a tavaly befejeződött renoválás során új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a kerületi tanács ingatlankezelő cégét –, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

A Scotland Yard a múlt héten bejelentette – és ezt a hétfői sajtótájékoztatón is megerősítették a vizsgálat vezetői –, hogy a Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bűnügyi vizsgálat is folyik.

Hétfőre virradó éjjel komoly tűz pusztított a közeli Camden kerület rendkívül népszerű turistanegyedének egyik piacán is, de itt személyi sérülés nem történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.