Székelyföldre látogat Klaus Johannis román elnök

Johannis elnökként még nem járt magyarlakta régióban, de többször leszögezte, nemkívánatos az etnikai alapú autonómia.

2017. 07. 11. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföldre látogat a jövő héten Klaus Johannis román államfő, aki szóvivőjének tegnapi bejelentése alapján többek között felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, Csíkszeredában pedig részt vesz a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson. Hargita megyén kívül az elnök Kovászna megyébe is ellátogat kedden, itt a klaszterek és szakmai egyesületek vezetőivel egyeztet a kis- és középvállalkozások támogatásának lehetőségeiről. Az államfői vizit nincs összefüggésben a Tusnádfürdőn aznap kezdődő szabadegyetemmel, amelyre a szervezők amúgy sem hívták Johannist. Ugyanakkor RMDSZ-es forrásból úgy értesültünk, hogy a bukaresti elnöki hivatal nem egyeztetett előzetesen a magyar alakulattal a látogatásról.

Az erdélyi szász Johannis egyébként államelnöki minőségében még nem járt a magyarlakta régióban, többször leszögezte viszont – legutóbb a júniusi bukaresti kormányválság kapcsán –, hogy Romániában „nemkívánatos” az etnikai alapú autonómia, amely nem lehet alku tárgya. Első körútjának célja a hivatalos tájékoztatás szerint feltérképezni a helyi közösségek problémáit, beazonosítani a térség valós helyzetét és a fejlesztési lehetőségeket. Elődje, Traian Basescu kétszer ötéves mandátuma idején már visszajáró vendégnek számított Székelyföldön. A volt elnök engedményekre is hajlandó volt a magyaroknak (ő szorgalmazta a román idegen nyelvként történő oktatását a kisebbségi diákoknak), viszont mindvégig határozottan elutasította a területi önrendelkezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.