Trump fia elismerte: Hillaryról ígértek neki információkat az oroszok

Egy orosz ügyvédnő állítólag terhelő információt akart átadni Hillary Clintonról.

MN
2017. 07. 11. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb orosz kapcsolatot talált Donald Trump kampányában a New York Times. A lap szerint a republikánus elnökjelölt fia, ifjabb Donald Trump, veje, Jared Kushner és a választási stáb akkori vezetője, Paul Manafort tavaly június 9-én a Trump Towerben találkozott egy orosz ügyvédnővel, aki a demokrata elnökjelöltre, Hillary Clintonra vonatkozóan ígért kompromittáló információkat, amelyeket Trumpék az elnökválasztási kampányban vethetnének be.

Ifjabb Donald Trump, az amerikai elnök legidősebb fia kedden egy sor elektronikus levelet hozott nyilvánosságra, melyek azt bizonyítják, hogy Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő a tavalyi elnökválasztási kampányban információkat ígért Hillary Clinton demokrata elnökjelöltről. Az e-mailekből az is kiderül, hogy a Hillary Clintonról és a demokratákról információkat ígérő orosz ügyvédnő nem saját belátása szerint cselekedett, hanem valójában az orosz főállamügyész ajánlott információkat és hivatalos dokumentumokat a demokrata párti elnökjelöltről.

Natalja Veszelnyickaja az NBC televíziónak adott interjút Moszkvában. Ebben tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Kremllel, és kitartott amellett, hogy egyik ügyfele érdekében találkozott ifjabb Donald Trumppal tavaly júniusban. A meg nem nevezett ügyfél – Veszelnyickaja állítása szerint – orosz volt, és a Magnyitszkij-törvény miatt kérte az ügyvédnő közbenjárását. A Szergej Magnyitszkij moszkvai ügyvéd nevét viselő törvényt az amerikai kongresszus 2012-ben fogadta el, és a szankciós, úgynevezett Magnyitszkij-listára kerülőket beutazási tilalommal, valamint vagyonbefagyasztással sújtja.

Natalja Veszelnyickaja az amerikai televíziónak hangsúlyozta, hogy soha nem volt semmiféle terhelő dokumentuma Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről, és soha nem is állt szándékában ilyen jellegű információkkal foglalkozni. 

Ifjabb Donald Trump a találkozó tényét közleményben ismerte el, de leszögezte, hogy nem kért információkat a demokrata párti elnökjelöltről. Mint közleményében írta, Veszelnyickaja jelentkezett ezzel az ígérettel. A találkozó rövid volt, és egyszeri, s részt vett rajta Paul Manafort, a Trump-kampány akkori menedzsere és Jared Kushner, Donald Trump veje is. A szoros orosz kapcsolatai miatt a kampánystáb vezetéséről még tavaly augusztusban lemondott Manafort nem kommentálta a találkozóról szóló hírt

Hétfőn este a szenátus hírszerzési bizottságának két tagja is jelezte, hogy meghallgatná Trump fiát, a bizottság elnöke, Richard Burr azonban egyelőre nem hozott döntést az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.