Az orosz védelmi miniszter szerint véget ért a szíriai polgárháború

Sikerült egyeseket másoktól elkülönítve négy feszültségmentesítő övezetet létrehoznunk – mondta Szergej Sojgu.

MN
2017. 08. 23. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérsékelt szíriai ellenzék és a terroristák szétválasztásával, valamit a feszültségcsökkentési övezetek létrehozásával a közel-keleti országban gyakorlatilag véget ért a polgárháború – állította Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor szerdán a Moszkvához közeli Kubinkában fogadta libanoni hivatali partnerét, Jakub asz-Szarrafot.

„Szíriában sikerült egyeseket másoktól elkülönítve négy feszültségmentesítő övezetet létrehoznunk, és gyakorlatilag véget vetnünk a polgárháborúnak” – hangoztatta Sojgu, aki az Armija-2017 elnevezésű haditechnikai fórumon találkozott Szarraffal.

Az oroszok éppen a napokban mértek jelentős csapást az Iszlám Állam egyik hadoszlopára. Légierejük több száz terroristát,  páncélozott járműveket, terepjárókat és lőszerszállító teherautókat bombázott le a szíriai Deir-ez-Zaur tartományban – ide szorultak vissza az utóbbi hetekben a dzsihadisták, akik sorozatos vereségeket szenvedtek az orosz és szíriai haderővel folytatott összecsapásokban.

Sojgu üzent a Nyugatnak is, szerinte a nyugati kormányoknak meg kell érteniük, hogy a terroristák nem vándorolhatnak „a végtelenségig” az egyik országból a másokba. Reményét fejezte ki, végre a Nyugat különbséget tesz majd a mérsékelt ellenzék és a terroristák között, és nem támogat majd válogatás nélkül mindenkit – írja az MTI.

Az orosz védelmi tárca vezetője az orosz–libanoni katonai együttműködésről is beszélt, rámutatva, hogy az arab ország „a lehetséges destabilizáció övezetében” fekszik, és méltatta a libanoni hadsereg iszlamista terrorszervezetekkel szembeni harcokban elért sikereit.

Szarraf azt hangoztatta, hogy Oroszországnak a Közel-Keletre történt visszatérése kedvezően hatott a térségre.

A visszatérés jele lehet az is, hogy a a Kreml Líbiában is egyre nagyobb befolyást szerez: korábban a CIA-nak is dolgozó tábornokot, Khalifa Haftart már a nagyhatalmak is tárgyalópartnernek tekintik, így ő lehet Líbia új erős embere. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.