Előzetesbe került a finnországi késelő

A 18 éves férfi elismerte tettét, ám tagadta, hogy terrorista indíték vezérelte volna.

MN
2017. 08. 22. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 18 éves Meska zárt ajtók mögötti meghallgatásán tagadta, hogy terrorista indíték vezérelte volna, vagy hogy végezni akart volna áldozataival – írja az MTI.

„Amit a nyomozók eddig kiderítettek, az nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy terrorcselekménynek minősítsük a történteket” – erősítette meg Kaarle Gummerus, a marokkói származású menedékkérő ügyvédje is.

Meska lőtt sebbel kórházban fekszik – a combján érte a lövedék elfogásakor –, onnan jelentkezett be a bíráknál videohívással. Meska ellen egyelőre nem emeltek vádat.

A finn rendőrség szerint a turkui támadóval szemben terrorista szándékkal elkövetett, kétrendbeli gyilkosság, valamint terrorista szándékkal elkövetett, nyolcrendbeli gyilkossági kísérlet miatt emelhetnek vádat. További három marokkói gyanúsított a nap folyamán tesz vallomást az ügyben, egy eddig őrizetben lévő társukat elengedték.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 18 és 28 év közötti gyanúsítottak milyen szerepet játszhattak a támadásban.

Meska 2016 elején érkezett Finnországba. Előzőleg Németországban volt pár hétig, de ott nem nyújtott be menedékkérelmet, mint ahogy Finnországban tette. Kérelmét a hatóság elutasította.

A finn hírszerzés hétfőn felfedte, hogy az év elején olyan információt kapott, miszerint Meska radikalizálódott, és érdeklődik szélsőséges eszmék iránt. Konkrét támadási tervekről azonban nem értesült a hírszerzés, ezért nem sorolta a legfontosabb ügyek közé Meskát, aki nem került fel a „terrorelhárítási célszemélyek” mintegy 350 fős finn listájára sem. A lajstromban szereplőket a hírszerzés figyeli.

A finn rendőrség nem zárja ki az összefüggést a pénteki turkui késeléses támadás, valamint a csütörtöki és pénteki spanyolországi merényletek között, ilyen irányban is nyomoz lehetséges szálak után.

Finnországban első alkalommal indítottak nyomozást terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmény miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.