Ezúttal síita harcosokkal néz szembe az Iszlám Állam

Tell-Áfárnál kétezer dzsihadistának közel 60 ezer iraki katonával kell felvennie a harcot.

Majláth Ronald
2017. 08. 23. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan teljesen körbezárhatják az iraki kormányerők Tell-Áfár városát, amit még 2014 júniusában szállt meg az Iszlám Állam. A város a dzsihadisták utolsó erőssége a Szíriával határos térségben, amit a kormányerőknek a vidéki területekkel együtt még novemberben, több mint egy hónappal a Moszul elleni offenzíva megindítása után sikerült bekeríteniük.

Az iraki miniszterelnök vasárnap virradóra jelentette be, hogy megkezdődött a hadsereg támadása a város felszabadításáért az IÁ uralma alól. A katonai egyenruhába öltözött Haider al-Abádi a televízióban közölte, hogy a dzsihadistáknak nincs más választásuk, mint hogy megadják magukat, vagy meghalnak a Moszultól 70 kilométerre nyugatra fekvő városért vívott harcban. A politikus hozzátette: a hadsereg különféle alakulatai oldalán rendőrök, kurd fegyveresek és a terrorizmus ellen felállított különleges milícia vesz részt a harcokban.

Az iraki kormányerők helyzete azonban még így sem lesz egyszerű. Katonai források szerint mintegy kétezer harcedzett fegyveres lehet a 200 ezer lelket számláló városban. Ha figyelembe vesszük, hogy a kétmilliós Moszult 12 ezer fegyveres védte majdnem kilenc hónapon keresztül, cseppet sem túlzás az, hogy Tell-Áfár végső felszabadítására valószínűleg még hónapokat kell várni, addig akár 100 ezerre is emelkedhet a civil menekültek száma.

A mostani ütközet egyik különlegessége, hogy a 40 ezer kormánykatona mellett ezúttal fontos szerepet kaptak a közel 20 ezer fős Síita Népi Mobilizációs Egységek (PMU, Hasd Al-Shaabi). Ez az esernyőszervezet nagyjából 40 milíciát foglal magába, amelyek elsősorban a síita felekezethez tartoznak, de kisebb számban szunniták, keresztények és a jazidi vallást követő fegyveresek is találhatók a soraikban. A szervezet egységei korábban a Moszul elleni offenzívában is részt vettek, a városba azonban már nem mehettek be, mert Bagdad attól tartott, hogy a síita fegyveresek jelenléte kiélezné a felekezeti ellentéteket a szunnita többségű városban. Az IÁ terroristái 2014 júniusában mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. Ezért sokan attól tartottak, hogy a síita harcosok bosszúhadjáratot folytatnának Moszulban. Így az ő feladatuk végül az lett, hogy Moszultól nyugatra egy átkaroló hadművelettel délről észak felé elérjék a pesmergák, vagyis a kurd fegyveresek állásait: a katonai akció múlt év novemberében sikeresen végződött.

Az iraki biztonsági erők Tell-Áfárnál:

A PMU számára ugyanakkor Tell-Áfár már elvesztette a stratégiai jelentőségét. A szervezet legfőbb célja ugyanis az volt, hogy Irakon keresztül biztosítson egy folyosót Irán és Szíria között, ezt pedig idén májusban el is sikerült érniük, mikor az IÁ erőit elűzték a Szindzsár-hegység területéről. Habár a szíriai határ túloldalát egyelőre a dzsihadisták ellenőrzik, a szíriai kormányerők előrenyomulásával újra helyreállhatna északon a „síita félhold”.

Az eddigi hírek szerint a síita milíciák azonban továbbra is teljes erőbedobással harcolnak Tell-Áfárnál: kedden a kormányerőkkel közösen behatoltak a városba, ahol teljes mértékben felszabadították az északnyugati részén található al-Kifáh, valamint a város déli részén fekvő an-Núr negyedet.

A terrorkalifátusnak Tell-Áfáron kívül az észak-iraki Kirkuk és nyugat-iraki al-Anbár tartományokban is vannak erődítményei. A szakértők arra számítanak, hogy Tell-Áfár bevétele után az IÁ kirkuki területei kerülnek sorra, ami után a szíriai határ megtiszítása következhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.