Geert Wilders az Orbán-kormány mellé állt

A Szabadságpárt vezetője nekiment a holland külügynek a nagyköveti interjú miatt.

Földi Bence
2017. 08. 25. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly diplomáciai perpatvar alakult ki Magyarország és Hollandia között, miután utóbbi távozó nagykövete, Gajus Scheltema keményen kritizálta előbbit a 168 Órának adott interjújában. Az interjú legkeményebb állítása az volt, amely párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány ellenségképzéssel kapcsolatos technikái között. Az interjút követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazarendelte Hollandiából konzultációra a magyar nagykövetet, csak az ügyvivő maradt kint.

Nemcsak a magyar kormány, hanem a holland kabinet fő ellenzéke, a Geert Wilders vezette Szabadságpárt is magyarázatot követel. A Magyar Nemzetnek elküldött közleményük szerint parlamenti kérdésekkel fordultak a holland külügyhöz. Szeretnék megtudni, hogy a miniszter tudott-e Gajus Scheltema „undorító kijelentéseiről”, illetve hogy van-e joga egy távozó nagykövetnek támadni a magyar kormányt, „amely – a holland kabinettel ellentétben – cselekszik az olyan, társadalmat destabilizáló problémákkal szemben, mint a tömeges migráció és az iszlamizáció”.

Wilders – akinek egyébként magyar felesége van, gyakran jár az országban, és Bunyós Pityu mulatós előadó nagy barátja – pártja arra is kíváncsi, a nagykövet a holland kormány nevében tette-e megjegyzéseit, illetve egyetért-e a miniszter a kijelentésekkel. A kérdések közül ez az utolsó:

„Felajánlja-e majd bocsánatkérését a magyar kormánynak az őrült nagykövetünk aljas kijelentéseiért? Ha nem, miért nem?”

Bert Koenders külügyminiszter a de Volksrant című lap szerint egy kormányülésen azt mondta: meg kell néznie az ominózus interjú pontos fordítását, mert nagyon furcsállaná, ha a nagykövet tényleg azt mondta volna, ami a cikkben áll. Úgy fogalmazott, számára világos, hogy nincs összefüggés a magyar kormány viselkedése és a terrorizmus között, és „minimum kellemetlen”, ha ilyesmi tényleg elhangzott a diplomata részéről. Hozzátette:

a holland kormánynak nem ez az álláspontja.

A miniszter mindazonáltal azt is megemlítette, hogy ettől még van miért kritizálni Budapestet, például azért, ahogyan a civil szervezetekkel bánik, illetve ahogyan a jogállamisághoz viszonyul, és ilyen kérdésekben a nagykövet is szabadon megszólalhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.