Távozó nagykövet: A magyar kormány úgy kreál ellenséget, mint a terroristák

„Reméljük, hogy gyorsan hazamegy” – reagált nem túl cizelláltan Szijjártó Péter külügyminiszter.

Koncz Tamás
2017. 08. 24. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év után szókimondó interjúval búcsúzik Budapesttől a leköszönő holland nagykövet: Gajus Scheltema a 168 Órának beszélt magyarországi élményeiről és a helyi kormányzati politikáról.

Scheltema a Fidesz-kormány Soros György- és migránsellenes kampányáról úgy vélekedett, hogy azok tudatosan létrehozott ellenségképek, és készítőik pontosan számolnak azzal is, hogy a veszély annál nagyobbnak tűnik, minél távolabb van.

A holland diplomata szerint ez a gyűlöletpropaganda nagyon is hasonlít a terroristák szellemi hadjáratára: „Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány” – mondta a merénylőkről és felbujtóikról a diplomata.

A gyűlölködésnek a nagykövet szerint megágyaz az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elv marxista öröksége is, mely mélyen átjárja a magyar közgondolkodást. Soros Györgyről szólva úgy fogalmazott, hogy a pénzember sok mindenért kárhoztatható – elég csak a spekulációs ügyleteire gondolni –, de tiszteletet érdemel azért, hogy gigantikus összegeket fektetett a demokráciába és a civil társadalom felépítésébe.

Ami pedig a magyar kormány Brüsszel elleni kirohanásait illeti, Gajus Scheltema úgy látja, ez kétirányú utca. „Olyan nincs, hogy egyes országok csak profitálnak az EU pénzéből, de nem hajlandók hozzájárulni és segíteni a minket érő kihívásokban. A francia és a többi nagykövetnek az Állítsuk meg Brüsszelt! plakát azért furcsa, mert olyan szervezetet támad, amelyet egyebek mellett épp az önök országának segítésére hoztak létre. Ráadásul az önökre rótt 1300 menekült befogadásáról még csak nem is Brüsszel, hanem az Európai Tanács, illetve a tagállamok döntöttek. Ez az egész olcsó propaganda. És ezt a legtöbb magyar tudja” – véli Scheltema.

A holland nagykövet interjúját Szijjártó Péter külügyminiszer sem hagyta válasz nélkül, bár ő kevésbé cizelláltan érvelt: „Reméljük, hogy gyorsan hazamegy” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy Scheltemát nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.