Hamis számla miatt ítélték el a Népszabadságot bezárató Pecinát

Csalás és hűtlen kezelés miatt kapott felfüggesztett börtönt.

MN
2017. 08. 21. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az osztrák bíróság Heinrich Pecina vállalkozót, akit itthon a Népszabadság bezáratásáról ismer a közvélemény, és arról, hogy segített átjátszani a megyei lapokat Mészáros Lőrinc érdekeltségének.

Pecinának az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben kellett felelnie, a múlt csütörtökön négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban – idézi az APA osztrák hírügynökséget a HVG.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, valamint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszta meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

Az ügy középpontjában egy szakvélemény áll, amelynek a kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy eurómilliós tételben hamis számlát állítottak ki a Vienna Capital Partners (VCP) nevére – korábban ez a Pecina-cég volt a Mediaworks tulajdonosa.

Pecinát egyébként a bíróság minősítette át bűnsegéddé a vádhatóság indítványával szemben – olvasható az APA jelentésében. A bíró ugyanis nagyra értékelte a beismerő vallomást, amely lehetővé tette az egész ügylet megértését. Szintén elismerően szólt arról, hogy a VCP hárommillió eurót fizetett a kár enyhítéséért, ami ritka gesztus cégek részéről, mert ezzel Pecina vállalkozása is veszteséget könyvelt el.

Pecina elfogadta az ítéletet, így ha az ügyészség nem kér súlyosbítást, az ő esetében a 22 hónap felfüggesztetett jogerőre emelkedhet. A másik három bankár fellebbezett – írja a hírügynökség. A vádhatóság egyelőre nem nyilatkozott.

A futó per nem akadályozta ugyanakkor az osztrák vállalkozót abban, hogy rövid szünet után visszatérjen a magyar sajtópiacra: bár múlt októberben eladta minden médiaérdekeltségét, idén nyáron újabb vidéki lapokat vásárolt. A Media Development Management Kft. (MDM) milliárdokat fizethetett a Russmedia-lapokért, és újabb vásárlásokra is készülhet a Pecinához kötődő cég – erre utal, hogy a közelmúltban dőlt a pénz a nyár elején alapított kft.-hez.

A két héttel ezelőtti hitelfelvétel előtt néhány nappal ugyanis az MDM hatalmas, 7,2 millió eurós tőkeinjekciót is kapott. Ezt a tulajdonosa, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited fizette be a cég eurószámlájára.

Az osztrák pénzember az északkelet-magyarországi megyei lapok felvásárlása után – amelyhez a Mészáros Lőrinc-féle MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank nyújtott hitelt – a HVG információi szerint most az internet világában nyomulhat tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.