Hivatalos: Trump betiltotta a transzneműek alkalmazását a haderőnél

Az utasítás szerint a védelmi minisztérium nem veheti fel a hadseregbe jelentkező transzneműeket.

MTI
2017. 08. 26. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök pénteken délután írta alá azt a memorandumot, amelyben utasítja a védelmi minisztériumot, hogy a továbbiakban ne vegyen fel a hadseregbe jelentkező transzneműeket.

Trump ezzel hivatalossá tette a múlt hónapban csak Twitter-bejegyzésben jelzett szándékát, miszerint valamennyi haderőnemnél ismét betiltja a transzneműek katonai szolgálatát. Utasítása azonban csak az újonnan jelentkezőkre vonatkozik.

Az elnöki utasítás kitér arra is, hogy a Pentagon (védelmi minisztérium) a továbbiakban nem fizetheti a nemváltoztatással járó műtéti és egyéb orvosi költségeket. Ez alól a már megkezdett „folyamatok” finanszírozása kivétel.

Donald Trump ugyanakkor felkérte James Mattis védelmi minisztert és a belbiztonsági minisztériumot arra, hogy mérje fel a fegyveres erőknél már szolgálatot teljesítő transzneműek teljesítményét, hatékonyságukat, vizsgálja meg jelenlétük hatását a katonai egységek kohéziójára és tekintsen át „minden lényeges elemet”.

A dokumentumból nem derül ki, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműeknek idővel el kell-e majd hagyniuk a hadsereget, de a CBS televízió – a Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva – arról adott hírt, hogy a kormányzat visszatér a 2016 előtti gyakorlathoz, amikor is transzneműek nem szolgálhattak a hadseregben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.