Kiürítették az amerikaiak a moszkvai nagykövetségi üdülőt

Szergej Rjabkov közölte: koholmány, hogy akadályozták őket a vagyontárgyak elszállításában.

MN
2017. 08. 01. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomatáknak a Moszkvával szembeni amerikai szankciókra válaszul meghozott orosz diplomáciai intézkedések miatt kellett kiüríteniük az ingatlant, valamint egy az orosz fővárosban általuk használt raktárt. Az Egyesült Államoknak emellett szeptember 1-jéig 755 fővel kell majd csökkentenie a nagykövetsége és három főkonzulátusa személyzetének létszámát – írja az MTI.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden koholmánynak nevezte, hogy akadályozták az amerikai diplomatákat az üdülőben található vagyontárgyak elszállításában. A politikus szerint az objektum kiürítésében az amerikai diplomaták feledékenysége és a rendszabályok amerikai részről történt megszegése miatt keletkezett hétfőn fennakadás.

Az amerikai sajtóban hétfőn megjelent tudósítások az orosz hatóságokat a munkálatok akadályozásával vádolták. Rjabkov szerint az amerikai illetékesek tisztában voltak vele, hogy az érintett zöldövezetben korlátozva van a nehéz teherautók forgalma, mégsem szerezték be a szállításhoz szükséges külön engedélyeket. Ebben, mint mondta, az orosz külügyi tárca segítséget nyújtott nekik.

Az incidensre kitért Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is, aki szintén valótlannak minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint orosz részről akadályozták a kiköltözést. Ő is arra hivatkozott, hogy Szerebrjanij Bor természetvédelmi övezet, ahová teherszállító gépjárműnek csak külön engedéllyel szabad behajtani.

Rjabkov azt is közölte, hogy az orosz külügyi minisztérium kidolgozta annak mechanizmusát, hogy miként felügyelje az amerikai diplomaták oroszországi létszámcsökkentésének feladatát. Hozzátette: Moszkva nem foglalkozik olyan részletekkel, hogy kit érint a leépítés, számára az a fontos, hogy az amerikaiak beleférjenek a számukra megszabott 455 fős keretbe. „Erre fogunk figyelni, amikor eljön szeptember 1-je” – mondta.

Az Egyesült Államokból tavaly decemberben kiutasítottak 35 orosz diplomatát, és lefoglaltak két diplomáciai ingatlant. Washington ezt azzal a váddal indokolta, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A kongresszus két háza emellett a múlt héten megszavazott egy jogszabálytervezetet, amely az Oroszország ellen eddig elrendelt szankciók törvényerőre emelése mellett újabb korlátozásokat is bevezet.

Az orosz külügyi tárca a válaszlépéseket azzal indokolta, hogy az országot sújtó újabb amerikai büntető intézkedések ellentétesek a nemzetközi joggal, és azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok külpolitikája „rendkívüli agresszív”, és az amerikai kivételességgel takarózva „arrogánsan semmibe veszi más államok álláspontját és érdekeit”.

Moszkva világossá tette azt is, hogy ha az Egyesült Államok további orosz diplomatákat utasít ki az országból, akkor ők is hasonlóképpen fognak eljárni. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: a Kreml nem várta meg, amíg Donald Trump aláírja a törvényt, mert „a szenátus határozata után a kérdés technikailag eldőlt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.