Terrorveszély miatt mondtak le egy rockkoncertet Hollandiában

A helyszín közelében gázpalackokkal megrakott kisbuszt találtak.

MN
2017. 08. 23. 21:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hollandiai Rotterdamban terrorveszély miatt váratlanul lemondtak egy rockkoncertet szerdán – írja az MTI.

A rotterdami Club Maassilo nevű szórakozóhely vezetése a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a rendőrség utasítására a kaliforniai Allah-Las nevű zenekar szerda estére tervezett fellépését le kellett mondani terrorfenyegetés miatt.

A rotterdami polgármester, Ahmed Aboutaleb szerint a spanyol hatóságok figyelmeztették őket a terrorveszélyre. A muszlim városvezető a BBC szerint elmondta azt is, hogy őrizetbe vették egy spanyol rendszámú kisbusz sofőrjét. A szórakozóhely mellett parkoló járműben gázpalackokat találtak.

A spanyol rendszám és a gázpalackok miatt felmerült, hogy az ügy kapcsolódhat a Barcelonában és Cambrilsban történt terrortámadásokhoz, ahol a marokkói származású merénylők szintén gázpalackos támadásra készültek – ám ezt egy nem tervezett alcanari robbanás miatt már nem tudták végrehajtani, a detonációban pedig a terrorsejt imámja is meghalt.

Egy névtelenül nyilatkozó spanyol terrorelhárítási tisztségviselő azonban később azt mondta: a nyomozók a jármű őrizetbe vett sofőrjének kikérdezése és a kisbusz tűzszerészeti vizsgálata után kizárták azt a lehetőséget, hogy összefüggésben állhat a tizenkét fős terrorsejttel, amely Barcelonában és Cambrilsban merényleteket követett el.

A holland rendőrök mindenesetre komolyan vették a fenyegetést, ezért – a rendezvényszervezővel közösen – a koncert lemondása mellett döntöttek. Az ügyben vizsgálatot indítottak. A spanyol El País című lap úgy tudja, a jármű vezetője spanyol állampolgár.

A NOS holland közszolgálati rádió jelentése szerint a rendőrség egységei biztosították a szórakozóhely mintegy 1000 főt befogadni képes koncerttermét, és evakuálták a Rotterdam kikötői negyedében lévő épületből az embereket. Úgy tudni terrorellenes erők is a helyszínen vannak.

A holland televízió testpáncélba öltözött rendőröket mutatott a szórakozóhely előtt.

Az Allah-Las tagjai a The Guardian című brit lapnak tavaly azt nyilatkozták, azért választották ezt a nevet, hogy annak „szent hangzása legyen”, ugyanakkor senkit nem akartak megsérteni ezzel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.