Több pokolgépes merényletre is készültek a barcelonai dzsihadisták

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

MTI
2017. 08. 20. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen (a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen) készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában\" – hangoztatta.

A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már – közölte.

A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Trapero közölte azt is, a nyomozók úgy vélik, hogy a Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt, azt még nem tudják megerősíteni, ki volt a gázoló.

A rendőrfőnök nem zárta ki, hogy a barcelonai merénylet feltételezett elkövetője átszökhetett Franciaországba, „nincs erről információnk, de nem zárhatjuk ki\" – hangoztatta Trapero, hozzátéve, hogy megerősítették a határellenőrzést rögtön a barcelonai és a cambrilsi merényletek után.

Azt is elmondta, hogy a merényleteket elkövető terrorsejt 12 tagja közül „egyetlen ember, köztük a (ripolli) imán sem hozható összefüggésbe korábbi terrorcselekményekkel. Nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy az északnyugati Ripollban élő fiatalemberek egy csoportja miként radikalizálódott” – tette hozzá.

Családjaik elmondták, nem tudták, hogy fiaik, testvéreik, unokatestvéreik terrorcselekményekben vettek részt és megdöbbenésüknek adtak hangot, mivel a fiatalok integrálódtak a társadalomba, volt munkájuk, gépkocsijuk, tanultak.

Egy másik rendőrségi illetékes elmondta, hogy három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba a terrorsejt fő alakjával. Valamennyit a 22 éves Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, a férfit tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub szökésben van, folyik a hajtóvadásza utána. A rendőrök Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak hajtóvadászatukban.

A nyomozók feltételezik, hogy a gépkocsikat robbanóanyagokkal akarták megtömni, hogy nagyszabású támadást kövessenek el. A terv akkor változott meg, amikor az alcanari ház, ahol előkészítették a támadást, szerdán felrobbant.

A nyomozás egy eltűnt imámra is összpontosít, akiről feltételezik, hogy meghalhatott a szerdai házrobbanásban. Abdelbak esz-Szatti volt az, aki radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait.

A spanyol sajtó szerint az imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újólag átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet, és azóta nem látták őt a térségben.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, a hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cambrils városában lelőtt öt terroristát, és egyikükről, bizonyos Moussa Oukabirről eddig azt feltételezték, hogy ő a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.