Trump leállítaná a kormányt is, ha a mexikói fal útjába állnak a képviselők

A fal építését ellenzők Amerikát veszélyeztetik, ha kell, teljes leállás jöhet – figyelmeztet Donald Trump.

MN
2017. 08. 23. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentően keményen fogalmazott Donald Trump az arizónai Phoenixben tartott szerdai beszédében.

A „Tegyük naggyá újra Amerikát” című kampányban az amerikai elnök teljes mellszélességgel kiállt a Mexikót és az Egyesült Államokat elválasztó, általa létfontosságúnak tartott fal építése mellett, és nem is túl leplezetten megfenyegette a demokrata képviselőket: ha akadályozzák a fal felhúzását, azzal egész Amerikát sodorják veszélybe, ezt pedig ő maga nem engedheti meg – ha kell, bezárja a kormányt is.

A hatalmas védelmi rendszer létrehozásához a kabinetnek jóvá kell hagyatnia a kongresszussal az ezzel járó csillagászati összegű számlát, a republikánusok azonban ezt saját erőből nem oldhatják meg – szükségük lenne a demokrata képviselők támogatására, akik jó eséllyel nem támogatják majd  a tervet.

„Higgyétek el, a fal akkor is megépül, ha ehhez le kell állítanunk a kormányzat működését. A választók ugyanis a bevándorlás ellenőrzésére szavaztak” – idézi Trump szavait a BBC.

Az elnöki fenyegetés akkor válhat valósággá, ha a demokraták és republikánusok október elsejéig nem fogadnák el a falépítés költségvetését. Utóbbi esetben a kongresszus nem fogadná el a kabinet költségvetését, a nem alapvető kormányzati szolgáltatások pedig leállnának.

Donald Trump beszédében a sajtóorgánumokat is támadta, amik szerinte a charlottesville-i erőszak kapcsán teret adtak a szélsőjobboldali radikálisoknak – igaz, az elnököt demokraták és republikánusok részéről is sok kritika érte, amikor az erőszak miatt mindkét oldalt, a szélsőjobboldali tüntetőket és az antifasiszta felvonulókat is felelőssé tette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.