Újabb gyanúsítottakat fogtak el a finnországi késelés ügyében

Két nő meghalt, nyolcan megsebesültek a turkui mészárlásban, a finn rendőrség most újabb feltételezett merénylőket kapott el.

MN
2017. 08. 23. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn hatóság szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vett két újabb gyanúsítottat a két halálos áldozattal járó múlt heti turkui késeléses támadás ügyében.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az őrizetbe vettek mely országból érkeztek, mert ellentmondó információkat szolgáltattak magukról: a finn hatóságoknak azt mondták, hogy algériaiak, míg a svéd hatóságoknak azt, hogy marokkóiak, írja az MTI.

A turkui támadás fő gyanúsítottját, a 18 éves Abderrahmán Meska marokkói menedékkérőt kedden előzetes letartóztatásba helyezték, miután beismerte tettét. Rajta kívül három férfit vettek őrizetbe, egy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A finn hatóságok terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmény miatt indítottak nyomozást, ami az első a maga nemében a skandináv országban. Bár Meska tagadja, hogy támadása terrorista indítékú lett volna, a rendőrség ezzel gyanúsítja.

A férfi 2016 elején érkezett Finnországba. Előzőleg Németországban volt pár hétig, de ott nem nyújtott be menedékkérelmet, mint ahogy Finnországban tette. Kérelmét a hatóság elutasította.

A finn hírszerzés az év elején olyan információt kapott, miszerint Meska radikalizálódott, és érdeklődik szélsőséges eszmék iránt. Konkrét támadási tervekről azonban nem értesült a titkosszolgálat, ezért nem sorolta a legfontosabb ügyek közé Meskát, aki nem került fel a „terrorelhárítási célszemélyek” mintegy 350 fős finn listájára sem. A lajstromban szereplőket a hírszerzés figyeli.

A turkui merénylet összefügghet a barcelonai és cambrilsi gázolásokkal, amikben 15-en meghaltak –  köztük gyerekek is – és több mint 130-an megsebesültek. Mindkét esetben marokkói a fő gyanúsított, csakúgy, mint mindkettejük feltételezett cinkosainak többsége. A spanyol merényletek szellemi atyja egy büntetett előéletű imám lehet, aki a megvalósítottnál is nagyobb méretű, gázpalackos merényletekre készült, ám meghalt egy házrobbanásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.