Újabb szankciókat hozott Venezuela ellen Trump

Megtiltják a gazdasági tárgyalást a kormány és az állami vállalat adóssága és kibocsátott részvényei ügyében.

MN
2017. 08. 25. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken – írja az MTI. A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt „a zsarnokság” megállítására.

Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

„Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán” – olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket „nagyon gondosan” dolgozták ki, annak érdekében, hogy a venezuelai kormányt „megfosszák alapvető pénzügyi forrásától”. Az elnöki hivatal leszögezte: „az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére”.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók „erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek. „Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni” – fogalmazott.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.