Észak-Korea véres szájjal fenyegeti Japánt és Amerikát

Phenjan gyakran fenyegetőzik, de az már egy új szint, hogy atomfegyverrel „süllyesztené el” Japánt.

MN
2017. 09. 14. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön kiadott közleményében azzal fenyegette meg Japánt, hogy atomfegyverekkel süllyeszti el a szigetországot, az Egyesült Államokat pedig hamuba és sötétségbe borítja, amiért támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elzárkózó diktatúra atomprogramja miatt bevezetett újabb szankciókat. Dél-Koreát a közleményben egyszerűen az „árulók és kutyák” jelzőkkel illették.

A hasonló fenyegetőzés nem jelent újdonságot, Phenjan rendszeresen ad ki hasonló közleményeket. A feszültség a régióban azonban új szintre jutott, miután Észak-Korea szeptember 3-án végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantását, állítólag egy hidrogénbombával, amely tizenhatszor erősebb lehetett, mint az 1945-ben Hirosimára dobott amerikai atombomba.

Csütörtökön arról adott hírt a Nikkei című japán pénzügyi napilap, hogy a japán haditengerészet tölti fel üzemanyaggal a Japán-tengeren állomásozó amerikai rombolókat. Ez új szintjét jelenti a két ország közt eddig is meglévő együttműködésnek: a rakétaelhárító rendszereket hordozó amerikai hadihajóknak így nem kell megszakítaniuk a műveleteiket, hogy tankolás céljából a kikötőkbe hajózzanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.