Fél magyarországnyira zsugorodott össze az Iszlám Állam

A terrorszervezet nemcsak a területeit veszíti el, hanem a lakóit is, akiknek a zsarolásából óriási bevételei voltak.

Majláth Ronald
2017. 09. 14. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet radikálisan megváltozott. A kormány megalakulása előtti időszakkal összevetve korlátozott fegyveres kapacitással, Bagdad és a déli tartományok védelméből offenzívába mentünk át, és sorra szabadítjuk fel a városokat, a körzeteket – e szavakkal jellemezte az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc állását a hét elején Saad al-Khadisi, az iraki kormány sajtótitkára. Azt is elárulta: napjainkra az iraki biztonsági erők a terroristák által valaha uralt területek 90 százalékát visszaszerezték. A tájékoztatásból emellett megtudhattuk azt is, hogy 2,2 millió menekült már vissza is tért a terroristáktól megtisztított területekre, a hadsereg pedig most készíti elő Havidzsa és a környező települések felszabadítását, amit az iraki biztonsági erők a kurdokkal közösen már korábban körbezártak. Így Moszul és Tel-Áfár visszaszerzése után az IÁ újabb területi veszteségek elé néz Irakban, ami után már csak az északnyugati határsáv marad a kezükben.

Hasonló fordulatról számolt be a héten a hmejmimi orosz légi bázison Alekszander Lapin orosz altábornagy is, aki szerint a szíriai csapatok a fegyveresek által uralt területek 85 százalékát visszafoglalták, és már csak 27 ezer négyzetkilométert kell megtisztítani az IÁ terroristáitól. A terrorkalifátus rohamos zsugorodása Szíriában több körülménynek is köszönhető. Miután Donald Trump amerikai elnök a nyár elején leállította a szír ellenzéki felkelők kiképzését és felfegyverzését, a szíriai hadsereg az erői átcsoportosításával látványos sikereket ért el az IÁ elleni harcban Szíria középső részén. Napjainkra már csak egy kisebb terrorista zárvány maradt e területen, amit heteken belül felszámolhatnak a szíriai kormányerők és szövetségeseik. Másrészről a közel három évig a terrorkalifátus ostromgyűrűjébe zárt Dajr ez-Zaur elérésével, majd az oda vezető útvonalak környékének megtisztításával is súlyos területi veszteségeket okoztak a terroristáknak. Nem mellékes az sem, hogy az IÁ egykori fellegvára, Rakka visszafoglalásán dolgozó, a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők (SDF) is támadást indítottak Dajr ez-Zaur irányába, majd elérték a városhatárt.

A terrorkalifátus – amely két éve Damaszkuszt, Aleppót és Bagdadot is megközelítette – zsugorodása különösen annak fényében szembetűnő, ha összevetjük azzal a területtel, amit valaha birtokolt. 2014 szeptemberében a terrorszervezet egy Nagy-Britannia méretű egybefüggő területet ellenőrzött Szíriában és Irakban. Ennek nagyobbik része ugyanakkor kősivatag volt, de az IÁ még így is 110 ezer négyzetkilométernyi lakott területet birtokolt e két országban.

A mostani, kevesebb mint fél magyarországnyi területre való visszaszorulás azért is rossz hír a dzsihadistáknak, mert ezzel olyan fontos erőforrásokat veszítettek el, amelyeknek korábban kulcsszerepük volt a terrorszervezet finanszírozásában. A kevésbé lakott területeiken ugyanis gazdag olaj- és gázmezők voltak, amelynek nemcsak a kitermelését, hanem a finomítását is megoldotta a kalifátus. Az eladásokból pedig jókora haszonra tettek szert. Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásainak köszönhetően az e forrásból befolyt 500 milliós bevétel 2016 közepére 180 milliósra csökkent, a közép-szíriai területek elvesztésével ez az összeg minimális szintre apadt.

A területeinek csökkenésével az IÁ a „lakosságából” is veszít, márpedig az emberek megadóztatásából, illetve zsarolásából 2014-ben még 600 millió dolláros jövedelme volt a terrorszervezetnek. Mivel a kalifátus Szíriában a „lakosságának” 56, Irakban pedig 83 százalékát elveszítette az elmúlt három évben, napjainkra ez a bevételi forrás is a töredékére esett vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.