Közép-Európában vásárolt fegyvereket küldhetett Szíriába az USA

Cseh újságírók szerint az amerikai védelmi minisztérium ezzel megsértette a fegyvereladási szerződést.

MTI
2017. 09. 14. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tavaly a szíriai ellenzéknek küldte a közép- és kelet-európai volt szocialista országokban korábban vásárolt régebbi fegyvereket, pedig korábban arról biztosította őket, hogy az amerikai hadsereg fogja őket használni – állítja a cseh tényfeltáró újságírói központ (CCIZ), amely legújabb jelentését csütörtökön a honlapján hozta nyilvánosságra.

A CCIZ kutatásainak eredménye szerint az amerikaiak mintegy 500 millió dollár értékben vásároltak a volt szocialista országokban régebbi fegyvereket – egyebek között AK-47-es gépkarabélyokat, aknavetőket, gránátvetőket –, amelyeket azután Szíriába küldtek az Iszlám Állam terrorszervezet és a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló ellenzéknek. A dokumentum tizenegy országot nevez meg, ahonnan a régebbi fegyverek származnak, Magyarország nem szerepel a névsorban.

Csehország együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, melynek keretében „hadianyagot” is szállít, amelynek felhasználója az amerikai hadsereg – reagált a jelentésre a cseh külügy. A minisztérium szerint Prága szigorúan betartja a fegyverkereskedésre vonatkozó előírásokat és szabályokat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ezeket a fegyvereket az Egyesült Államok által koordinált külföldi katonai akciókban is felhasználhatják” – szögezte le a cseh külügyi tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.