Terrorizmus gyanújával letartóztattak egy robbantással fenyegetőző férfit

A román férfi gyilkossági kísérletért ült börtönben, ahol áttért az iszlámra, és radikalizálódott.

MTI
2017. 09. 14. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Neamt megyei Cristian Birzut, aki korábban gyilkossági kísérletért ült börtönben, azért tartotta megfigyelés alatt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), mert korábban, németországi börtönbüntetése idején, cellatársai hatására áttért az iszlám hitre, és maga is a radikalizálódás jeleit mutatta.

Birzu állítólag később Romániában is kifejezte meggyőződését, hogy egyes vallási-társadalmi gondokra a robbantásos merényletek jelentenek megoldást, és azt is hangoztatta, vissza akar térni Németországba, hogy a dzsihadista csoportokhoz csatlakozzon.

Vele együtt okirat-hamisítás és bűnszövetkezet működtetése gyanújával további három férfit helyezett harmincnapos előzetes letartóztatásba a jászvásári (Iasi) táblabíróság. A gyanúsítottak személyazonossági iratok, úti okmányok, vezetői jogosítványok, gépjármű-biztosítások és rendszámtáblák hamisítására szakosodtak. A DIICOT szerint Brizu azért csatlakozott a bűnszövetkezethez, hogy hamis iratokkal segítse muzulmánok, illetve konfliktusövezetekből menekülők bejutását az Európai Unióba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.