Újabb férfit fogtak el a londoni metrórobbantás miatt

Egy 21 éves férfit vettek őrizetbe Hounslow városrészben.

MN
2017. 09. 17. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard vasárnap délelőtti bejelentése szerint a fiatal férfit a nyugat-londoni Hounslow városrészben vették őrizetbe a terrorellenes törvény alapján, és egy londoni rendőrőrsre vitték – írja az MTI.

Ő a második, akit a pokolgépes merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek: szombaton egy 18 éves férfit fogtak el a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metró District line nevű vonalának egyik szerelvényén.

A brit belügyminiszter vasárnap délelőtti nyilatkozatában kijelentette: a fejlemény arra utalhat, hogy a robbanószerkezetet elhelyező merénylő nem egyedül cselekedett, bár „túl korai lenne végső következtetésre jutni” ebben a kérdésben.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: az idén eddig öt terrormerénylet történt Nagy-Britanniában, a biztonsági szolgálatok azonban hat további merényletkísérletet meghiúsítottak. Rudd ezekről nem tárt fel részleteket, úgy fogalmazott azonban, hogy a terrorizmus szempontjából „ilyen éve még nem volt” Nagy-Britanniának.

Arra a felvetésre, hogy a londoni metróban elkövetett pénteki merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, és a dzsihadista csoport szerint vannak még fel nem robbant pokolgépek, a brit belügyminiszter kijelentette, hogy az elhárító szolgálatoknak semmiféle olyan információjuk nincs, amely ezt alátámasztaná. Rudd szerint ugyanakkor az Iszlám Állam „óhatatlanul” megragad minden ilyen lehetőséget arra, hogy magának tulajdonítsa a terrorcselekményeket, de a brit hatóságoknak sincs bizonyítékuk arra sem, hogy a terrorcsoport részese volt a pénteki londoni támadásnak.

Kitért arra is, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitter üzenőportálon azt állította: a londoni merényletek „szellemileg leépült, beteg elkövetői a Scotland Yard látókörében voltak”. Rudd szerint soha nem hasznos, ha valaki találgatásokba bocsátkozik folyamatban lévő rendőrségi műveletekről, és „ez az Egyesült Államok elnökére is vonatkozik”. A brit belügyminiszter „puszta találgatásnak” nevezte Trump azon állítását, hogy a Scotland Yard ismerte volna az elkövetőket. Nem sokkal korábban kifogásolta az amerikai elnök Twitter-üzenetét Theresa May brit miniszterelnök is. May a BBC televízió kérdésére, hogy Trump „tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem”, szintén úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévő nyomozásról találgatásokba kezd.

Vasárnap folytatódott a házkutatás a Londontól nem messze fekvő Sunbury-on-Thames kisváros egyik lakóépületében, ahol előző délután jelentek meg fegyveres rendőri egységek. A hatóságok által egyelőre meg nem erősített médiaértesülések szerint itt lakott a metrómerénylettel összefüggésben először őrizetbe vett 18 éves férfi.

A lakóház egy köztiszteletben álló idős házaspáré. A 88 éves Ronald Jones és 71 éves felesége, Penelope Jones az elmúlt évtizedekben nevelőszülőkként 268 hányatott sorsú gyermeket fogadott be. E tevékenységükért II. Erzsébet királynő 2010-ben személyesen tüntette ki őket.

A rendőrség kordont vont az épület köré, és kiürítette a környéket, de vasárnap a szomszédos házak lakói visszatérhettek otthonaikba. 

A terrorkészültség szintje továbbra is kritikus Nagy-Britanniában. Theresa May kormányfő még pénteken azt mondta, az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az aznap reggeli terrorcselekményt rövid időn belül újabb támadás követheti.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka pedig közölte, hogy annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetővé teszi ezer fegyveres rendőr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági őrizeti feladatokról „a megnyugtató jellegű” járőrözési feladatokra. Azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam vállalta magára a londoni metróban elkövetett támadást, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője úgy fogalmazott: mára „igencsak rutinszerűvé” vált, hogy a terrorszervezet jelentkezik elkövetőként hasonló bűncselekmények után, függetlenül attól, hogy volt-e tényleges kapcsolata az elkövetővel.

A kelet-nyugati irányban közlekedő District line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál, egy szerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a reggeli csúcsforgalom idején. Bár nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, a Scotland Yard szombati jelentése szerint harmincan szenvedtek sérüléseket. Egyikük állapota sem súlyos, és szombaton már csak hárman voltak közülük kórházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.