Wolfgang Schäuble lehet a német parlament új elnöke

Távozhat posztjáról a német pénzügyminiszter.

MN
2017. 09. 27. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozhat posztjáról Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, ehelyett a német parlament, a Bundestag elnöke lehet, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség őt jelöli a tisztségre – írja a The New York Times. A hírt Volker Kauder, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője is megerősítette.

A CDU/CSU-frakció közleményt is kiadott, amelyből kiderült: hivatalosan október 17-én javasolják majd a politikust az elnöki tisztségre. A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU képviselői alkotják a legnagyobb frakciót a vasárnap megválasztott, 19. Bundestagban, így az övék a javaslattétel joga – mutattak rá. Wolfgang Schäuble „tapasztalt és népszerű politikus, örülünk, hogy vállalja a jelölést” – idézték Volker Kauder frakcióvezetőt.

Wolfgang Schäuble jelölését az FDP is támogatja. Christian Lindner pártelnök-frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a liberálisok „kiemelkedő személyiségnek” tartják az Angela Merkel kancellár vezette CDU politikusát, és úgy gondolják, hogy megvan az a „természetes tekintélye”, amely „ezekben az időkben” szükséges a parlamenti elnöki feladat ellátásához – írja az MTI.

A jogász végzettségű Wolfgang Schäuble 2009 óta tölti be a pénzügyminiszteri posztot.

Az FDP részéről az utóbbi hetekben többször jelezték, hogy szeretnék megkapni a pénzügyminisztériumot, ha a CDU/CSU koalíciós partnereként kormányra kerülnek.

Wolfgang Schäuble 75 éves, 1972 óta bír mandátummal a Bundestagban, 45 éves képviselői múltjával ő a német parlament alsóházának rangidős tagja, ezért az előző ciklus egyik utolsó döntésével módosított szabály szerint a Bundestag alakuló ülését is ő vezeti majd (korábban az alakuló ülést a legidősebb képviselő vezette). Számos kommentár szerint az előírást azért változtatták meg, hogy ne az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselője, a 77 éves Wilhelm von Gottberg legyen az új Bundestag első ülésének levezető elnöke. A CDU/CSU-tól jobbra álló AfD politikusát bírálatok érték egy írásának a holokausztra vonatkozó része miatt.

Az alakuló ülést legkésőbb a választás utáni 30. napon, október 24-én kell megtartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.