Horvátországon keresztül szállítanak fegyvereket a Közel-Keletre?

Állítólag a Pentagon innen látja el a szíriai felkelőket. A védelmi miniszter nem cáfolta az értesülést.

MTI
2017. 10. 04. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a Krk szigetén található Rijeka repülőteret használja bázisként ahhoz, hogy fegyvereket és lőszereket szállítson a Közel-Keletre – írta a Balkan Insight című regionális hírportál. Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok Horvátország fontos partnere, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használja a horvát katonai infrastruktúrát.

Lawrence Marzouk, a BIRN nevű regionális tudósítói hálózat egyik oknyomozó újságírója – ők működtetik a Balkan Insight hírportált – az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában elmondta: tudomásukra jutott, hogy Horvátország fontos logisztikai központjává vált a fegyverek és a lőszerek Közel-Keletre szállításának. Korábban ez a központ Németország volt, de mivel nagy valószínűséggel a szíriai felkelőknek is jutott a fegyverszállítmányokból, ez érzékenyen érintette Berlint, ezért a Pentagonnak új helyszínt kellett keresnie.

Marzouk szerint több bizonyítékuk is van arra, hogy ez a központ jelenleg Krk szigetén működik. Az azerbajdzsáni Silk Way vállalat dokumentumokat szivárogtatott ki az ügyről. Április óta tíz szállítmány „utazott” a katari amerikai Al Udeid bázis és a krki légibázis között, az utolsó teherszállító repülőgép szeptember 25-én hagyta el Krk szigetét.

Horvát újságírói kérdésre válaszolva a védelmi miniszter nem cáfolta, hogy a Pentagon használja a Krk szigeti légi bázist, ugyanakkor arról, hogy milyen rakomány szállít és hova, nem mondott konkrétumot. „Horvátország együttműködik partnereivel és szövetségeseivel” – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzáfűzte: az Egyesült Államok fontos partnere Horvátországnak, és mint olyan, a nemzetközi megállapodások keretében használhatja a horvát katonai infrastruktúrát.

Ivica Nekic, a horvát fegyverexporttal és -importtal megbízott ügynökség elnöke cáfolta, hogy Szíriába is kerülne a szállítmányból. „Nemcsak az amerikaiak, hanem az összes NATO-partnerünk és azok az országok is, amelyek nincsenek ebben a szövetségben, szállítanak Horvátországon keresztül, és ez korábban is így volt” – mondta. Szavai szerint minden törvényesen történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.