Megölte a szíriai hadsereg legendás tábornokát az Iszlám Állam

Isszam Zahreddin tábornok több mint három évig védte Dajr ez-Zaurt a terrorkalifátus tengerében.

Majláth Ronald
2017. 10. 18. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szíriai Arab Hadsereg prominens tisztje, Isszam Zahreddin tábornok ma meghalt Dajr ez-Zaurban, miután az őt szállító katonai konvoj közelében akna robbant, amelyet az Iszlám Állam telepített – írja az Al-Masdar News katonai forrásokra hivatkozva. A hírportál szerint az incidensre a város melletti Szakr-szigeten került sor, mikor a katonák egy speciális műveletet hajtottak végre. A tábornok halálával a szíriai kormányerőket most óriási veszteség érte: Isszam Zahreddin volt ugyanis az a katonai vezető, akinek köszönhetően Damaszkusz a szíriai háború során mindvégig megtarthatta a keleti bástyáját.

Isszam Zahreddin egy dél-szíriai városában látta meg a napvilágot 1961-ben, szülei drúzok voltak. Ez az egyistenhívő vallási közösség az iszmáilita síita iszlámból alakult ki, tagjai eredetileg Libanonban éltek, ahonnan az újkori villongások során sokuk áttelepült a mai Szíriába és Izraelbe. A drúzok sajátos vallásuk szabályai alapján lojálisak a mindenkori uralkodó hatalomhoz, ezért Szíriában mindvégig kiálltak a hatalmon lévő rezsim mellett.

Az ifjú Zahreddin a katonai pályát választotta, 21 évesen tiszti rangot kapott a szír hadseregben, 1987-ben pedig a Köztársasági Gárdában volt része hasonló elismerésben. A 2011-ben kirobbant szíriai háborúban a legismertebb drúz tiszt lett, aki a kormányerők oldalán harcolt, sikerei nyomán kapta „a Köztársasági Gárda oroszlánja” becenevet.

Hamarosan Zahreddin a leggyűlöltebb katonatiszt lett a lázadók körében. 2012-ben az ellenzék kétszázezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére – ennél magasabb összeget csak annak fizetnének, aki Bassár el-Aszad államfőt teszi el láb alól. 2014 végén a tábornok azt a feladatot kapta, hogy Dajr ez-Zaurnál indítson ellentámadást az IÁ állásai ellen, ami sikeresen zárult: tíz nap alatt sikerült visszafoglalnia a város melletti hegycsúcsot és egy katonai bázist. Később a kurd erők ellentámadását segítette Haszakánál, de a legfontosabb feladat még hátravolt, ugyanis 2014-ben a szélsőséges iszlamisták ostromgyűrűbe fogták Dajr ez-Zaurt. Mivel Zahreddin már ezen a területen bizonyított, ő kapta a feladatot, hogy megvédje a várost az Iszlám Államtól.

A három éven át zajló mindennapos harc rengeteg áldozatot szedett a városban. Az Eufrátesz mentén fekvő százezer lelkes település sziget volt a terrorkalifátus óceánjában, több száz kilométerre a kormányerők állásaitól. Mivel repülőgéppel nem lehetett leszállni a város melletti légikikötőnél, két helikopter szolgált arra, hogy evakuálják a civileket és a sebesült katonákat. A védők viszont mindvégig kitartottak – akkor is, amikor már csak két működőképes harckocsijuk maradt. Szeptember 5-én aztán jött a várva várt fordulat: a kormányerők Tigris alakulatai áttörték az ostromzárat. A győzelem után azonban Isszam Zahreddin továbbra is a harcmezőn maradt, hogy segítse a tartomány visszavételéért indított harcot. A mai tragédiával a szíriai hadsereg az egyik legtehetségesebb katonai vezetőjét veszítette el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.