Merkel két hét múlva megbeszélheti Orbánnal, amit akar

A kancellár még a választások előtt üzente meg, beszélni akar a menekültügyről. Október 19. lesz a napja.

MN
2017. 10. 04. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétették az Európai Tanács honlapján a következő, október 19-i uniós csúcstalálkozó tervezett napirendjét. E szerint az állam- és kormányfők „a leginkább égető kérdésekről, így többek közt a migrációról, a védelemről, a külügyekről és a digitalizációról tárgyalnak majd” Brüsszelben.

Orbán Viktor magyar kormányfő számára természetesen a migráció lesz a legfontosabb, hiszen szinte teljes politikáját a menekültek és bevándorlók elutasításának szentelte. Ezen belül is napirendre kerül a közös európai menekültügyi rendszer reformja. Kiderül tehát, hogy mi van az asztalon, a sokat emlegetett Soros-terv vagy valami egészen más.

Az Európai Tanács ülésére némileg megnyugodva és megerősödve érkezhet Angela Merkel német kancellár, aki szeptember 24-én negyedszer is megnyerte a hazai választásokat. Eljön az alkalom, hogy szót váltson Orbánnal, ahogy korábban ígérte. Még a választások előtt, egy interjúban utalt a menekültügyben elutasító magyar álláspontra, mikor azt mondta: nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent akkor a magyar miniszterelnöknek is, és október 19. lesz a napja, hogy ezt a beszélgetést meg lehet ejteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.