Mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá a Las Vegas-i mészáros agyát

Így derítenének fényt arra, hogy volt-e valamilyen neurológiai problémája a férfinak.

MN
2017. 10. 30. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Las Vegas-i hatóságok szerint a 64 éves merénylő agyát egy sor különböző vizsgálatnak fogják alávetni a következő hónapokban, hogy fényt derítsenek bármilyen esetleges neurológiai problémára. Mint hozzátették, a Paddock boncolásakor végzett szemrevételezéses vizsgálat során semmilyen rendellenességet nem találtak a férfi agyában, amely hamarosan megérkezik a kaliforniai intézménybe – írja az MTI.

A The New York Times című lap értesülései szerint a Stanford Egyetem kutatói azt az instrukciót kapták, hogy pénzt nem kímélve derítsék ki, volt-e Paddocknak valamilyen egészségi problémája, úgy mint agyi érkatasztrófája, véredényeket érintő betegsége, tumora, epilepsziája, szklerózis multiplexe, degeneratív rendellenessége, érte-e bármilyen fizikai trauma, vagy kapott-e valamilyen fertőzést.

Paddock agyának mikroszkópos vizsgálatát majdnem egy hónappal az után kezdik meg, hogy a férfi több automata fegyverből golyózáport zúdított a háromnapos Las Vegas-i Route91 Harvest countryfesztivál zárókoncertjének közönségére. A férfi a rendezvény helyszíne mellett magasodó Mandalay Bay szálloda 32. emeletéről tüzelt 59 ember halálát okozva és százakat megsebesítve.

Paddock a lövöldözés után öngyilkosságot követett el, és a rendőrség azóta is nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni a férfi vélhető motivációit. Ezzel kapcsolatban a kutatók sem kecsegtetnek sok reménnyel, mert – mint mondják – ha találnak is valamilyen betegséget, tudománytalan lenne arra következtetni, hogy az okozta a tömegmészárlást.

A Columbia Egyetem szakértője, Paul S. Appelbaum szerint ugyanakkor az eredmények annyiban biztosan hasznosak lehetnek, hogy növelhetik az emberekben a pszichológiai rendellenességekkel és agyi betegségekkel szembeni tudatosságot.

Már korábban találtak arra utaló jeleket, hogy Paddock a támadás után el akart menekülni, a Reuters szerint pedig a nyugdíjas könyvelő nemcsak a mészárlás helyszínét és rejtekhelyét választotta ki körültekintően, de a támadáshoz használt arzenált is régóta gyűjtögette.

Paddockról az is kiderült, hogy a férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock egy időben az USA egyik legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított, és börtönben ült fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, de a férfi alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek az előkészítéséhez napok kellettek.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a merénylő szobájában egy kézzel írt feljegyzést is találtak. Paddock papírra vetette a 32. emeleti ablakból a fesztivál területéig a röppályára és a távolságra vonatkozó számításokat.

A mészárlás után nem sokkal a Las Vegas Review-Journal című lap írta meg a nevadai gyógyszerellenőrző hivatal nyilvántartására hivatkozva, hogy Paddock júniusban nagy adag diazepam – közismertebb nevén Valium – tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró dr. Steven Winkler viszont elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.