Zendülés miatt őrizetbe vették a katalán népszavazás kulcsfiguráit

Kedden tiltakozások lesznek Katalónia-szerte a vezetők fogva tartása miatt.

MN
2017. 10. 17. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol központi büntetőbíróság (Audiencia Nacional) hétfőn elrendelte két katalán szeparatista vezető vizsgálati őrizetét, akit zendüléssel gyanúsítanak – írja az MTI.

A vádhatóság szerint Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) elnöke, valamint Jordi Cuixart, az Òmnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetője kulcsfontosságú szerepet játszottak az október 1-jén megtartott katalán függetlenségi népszavazás megszervezésében, amelyet Madrid illegálisnak tekint.

A katalán kormány szóvivője, Jordi Turull a két szakadár vezetőre vonatkozó bírósági döntést a „spanyol állam provokációjának” nevezte. Hozzátette: a katalán emberek viszont nem engednek a provokációknak.

Turull emellett kijelentette, hogy Sánchez és Cuixart semmi rosszat nem követett el, mindössze békés tiltakozásra sürgetett embereket.

Carles Puigdemont katalán elnök pedig a Twitteren jelezte, hogy a két vezető békés tüntetést szervezett, ugyanakkor sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Spanyolországnak ismét vannak politikai foglyai.

A két szervezet többezres tüntetéseket tartott az elszakadás támogatására szeptember 20-án és 21-én Barcelonában.

Az ANC és az Òmnium Cultural a vezetőjük vizsgálati őrizetbe vételére reagálva tüntetéseket jelentett be keddre Katalónia-szerte. A két szervezet arra kérte a katalánokat, hogy délben fejezzék be a munkát, és tiltakozzanak a vezetők fogva tartása ellen.

Kedd estére további, ettől független tüntetéseket terveznek a spanyol központi kormány katalóniai képviseletei előtt.

A hétfői tárgyaláson meghallgatták a rendvédelmi szervek két magas rangú tisztségviselőjét is. A törvényszék a nap folyamán úgy döntött, hogy a szintén zendüléssel vádolt Josep Lluís Trapero Álvarez katalán rendőrfőnök szabadlábon védekezhet. Megelőző intézkedésként útlevelének leadására kötelezték a rendőrfőnököt, aki nem hagyhatja el az ország területét, és 15 naponta jelentkeznie kell a bíróságon. Az eljárásban gyanúsított Teresa Laplana, a katalán rendőrség intendánsa is, akinél a bíróság ugyanolyan megelőző intézkedéseket határozott meg, mint a rendőrfőnök esetében.

A spanyol büntetőtörvény alapján zendülés bűncselekményért 8–15 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Eközben párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt a katalán elnök, de nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasolt a konfliktusból kivezető út megtalálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.