Már csak egy lépésre vagyunk a szaúdi–iráni háborútól

Mohamed bin Szalman koronaherceg szerint Teherán közvetlen katonai agressziót követett el országa ellen.

MN
2017. 11. 07. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán „közvetlen katonai agressziót követett el” Szaúd-Arábia ellen, amikor ballisztikus rakétákkal látta el a jemeni lázadókat, és ez „háborús cselekedetnek tekinthető” – jelentette ki Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg egy Boris Johnson brit külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben, amelyből a szaúdi állami média idézett.

Az ügy előzménye, hogy szombaton a szaúdi fegyveres erők elfogtak egy ballisztikus rakétát, amit Jemenből lőttek ki a Rijad közelében lévő – a jemeni határtól 850 kilométerre fekvő – Khalid király nemzetközi repülőtér felé. A szaúdiak szerint a rakétát a húti lázadók lőtték ki, akiket Irán támogat, és maga a fegyver is iráni gyártmányú. Az iráni kormány ezt tagadja.

Szaúd-Arábia és arab szövetségesei 2015 óta szabályos háborút viselnek Jemenben a húti lázadók ellen, hivatalosan az elűzött elnök, Abd Rabbuh Manszúr al-Hádi támogatására. A konfliktus így a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán szembenállásának hadszínterévé vált, amely a jelentések szerint humanitárius katasztrófát, éhezést és járványokat okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.