Letette az esküt az új osztrák kormány

A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van. Eközben Bécs központjában mintegy 6000 ember tüntetett.

MN
2017. 12. 18. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, Európa és feltehetőleg az egész világ legfiatalabb kormányfőjével – írja az MTI.

A kormány tagjai Alexander Van der Bellen államfő és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök jelenlétében tették le az esküt, és ezt élőben közvetítette a közszolgálati tévé. Néhány kormánytag az eskü szövegéhez a végén hozzátette: „Isten engem úgy segéljen!”.

A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van.

A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában mintegy 6000 ember tüntetett. A demonstráció jórészt békés volt, egy kis csoport tagjai petárdákat, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé. A tüntetők tábláin olyan jelmondatok is voltak, hogy: „Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!”. „Nem akarunk náci disznókat!”. A tüntetést több szélsőbaloldali, antifasiszta és diákcsoport szervezte meg.

Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache szombat délután a bécsi Kahlenberg hegyen mutatta be a koalíció programját. Kurz örömét fejezte ki, hogy a szövetségi elnök részéről megvan a hozzájárulás mind a tartalmi, mind a személyi csomaghoz, Strache pedig ismételten hangsúlyozta pártjának elkötelezettségét az Európai Unió mellett.

A kormányprogram 183 oldalas, és az „Együtt. A mi Ausztriánkért” címet viseli. Tartalmaz adókönnyítéseket, bürokrácialeépítést, szigorításokat a migránsok számára és egy sor, a két párt szavazóinak kedves intézkedést.

Kurz egyebek között az adóreformot emelte ki a kormányprogramból. Az adók aránya a bruttó hazai össztermékben a kormányzati ciklus végére 40 százalék körüli mértékre fog süllyedni, 2019-ben bevezetik a családi bónuszt, vagyis havi 1500 eurós juttatást a szociálisan rászoruló családoknak, továbbá rugalmasabb munkaidőt, minimálbiztosítást és 1200 eurós minimálnyugdíjat, a rendőrség megerősítését, az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, klíma- és energiastratégiát ígér a koalíciós kormányprogram.

Mint megírtuk, a létrejött ÖVP–FPÖ-kormány alapvetően két meglepetéssel szolgált. Egyrészről Ausztriában ezentúl valamennyi fegyveres erő, így a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálat az FPÖ irányítása alá kerül, ugyanis mind a belügyi, mind a honvédelmi tárcát a párt egy-egy, amúgy szélsőjobbról érkező politikusa, Herbert Kickl, illetve Mario Kunasek tölti be. Másrészről az ÖVP, amely gyakorlatilag a második világháború vége óta uralta a bécsi külügyminisztériumot, a külügyi tárcát is átadta az FPÖ-nek.

Heinz-Christian Strache igyekezett eloszlatni az aggodalmakat: mint mondta, nincs szó összevonásról, mindegyik miniszter a saját tárcájáért felelős. De hogy a „megalapozatlan aggodalmakat” eloszlassák, a titkosszolgálatoknak jelentéstételi kötelezettségük lesz mind a kancellárnak, mind az alkancellárnak, ezenkívül az illetékes jogvédelmi megbízottnak a kancellári hivatalban lesz a székhelye – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.