Észak-Korea leleményesen kerüli ki a szénexportra vonatkozó szankciókat

A diktatúrának a pénzügyi szankciók kijátszása sem okoz nagy problémát.

MN
2018. 01. 26. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea leleményes trükkökkel játssza ki ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit a szénexportra vonatkozóan. A diktatúra gazdasága számára a szén kivitele különösen jelentős tétel, hiszen körülbelül a GDP-jük 3-4 százalékáról van szó. A Reuters több forrásra hivatkozva írja, hogy tavaly június óta három alkalommal biztos szállítottak szenet Észak-Koreából oroszországi kikötőkbe, a célállomás azonban Dél-Korea és Japán volt.

Kiderült az is, hogy egy Jian Fu nevű hajó kikapcsolta a GPS-es követőjét a 17 ezer tonna szén berakodását megelőzően. A szén elvámolása helyett japán és dél-koreai kikötőkbe tartó kínai hajókra rakodták az árut. Így járt el a Rung Ra 2 szénszállítóhajó is.

Újabb érdekes pont, hogy az oroszok egyszer sem jelezték a szénszállítmányok érkezését. Az amerikai pénzügyminisztérium erre válaszként az UAL Ji Bong 6 nevű észak-koreai szénszállító hajót szankciólistára tette.

Észak-Koreának a pénzügyi szankciók kijátszása sem okoz nagy problémát. Erről egy amerikai és egy dél-koreai kutatóintézet (C4ADS, Sejong intézet) készített tanulmányt, melyben részletezése szerint egy malajziai cég segített egy fegyverbeszerzésben, az észak-koreai titkosszolgálat irányítása alatt. A malajziai cég egy hongkongi fedőcégen keresztül vásárolt alkatrészeket a fegyverekhez, így valószínűleg a nagykereskedő nem tudhatta, hogy észak-koreai üzletről van szó.

Külön csavar, hogy egy amerikai bank számláján keresztül is halad a pénz. És ez még nem a vége a turpisságnak. Az amerikai titkosszolgálatok 2017-ben megnevezték a legtöbb szenet importáló kínai céget, ez az a Dandong Chengtai, amelynek a vezetőjéről éppen tegnap derült ki, hogy a magyarországi letelepedési kötvényhez hasonlítható eszközzel, az EB-5 vízummal kísérelt meg amerikai zöldkártyát szerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.