Holland informatikus kémek behatoltak orosz hackerek számítógépeibe

Holland online kémek segíthettek elűzni az orosz hackereket az amerikai irányítórendszerek szervereiről is.

MTI
2018. 01. 26. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia hírszerzésének informatikus kémei pár éve behatoltak orosz mesterhackerek számítógépeibe, és legalább egy éven át figyelték ténykedésüket, még videóra is felvették őket – adta hírül pénteken egy holland napilap és egy tévéműsor.

A Volkskrant című újság és a Nieuwsuur című tévés hírmagazin értesülései szerint 2014 közepén törtek be a holland kémek a Barátságos Medve (Cozy Bear) nevű, állítólag az orosz kormányhoz kapcsolódó hackercsoport gépeibe.

Sikerült rákapcsolódniuk a mintegy tízfős csoport munkahelyéül szolgáló helyiség biztonsági kamerájára is, aminek révén azonosítani tudták az orosz hackereket és összes látogatójukat, és kiderült az is, hogy a hackerbázisnak egy, a moszkvai Vörös térhez közeli egyetemi épület adott otthont.

A holland kémek a megfigyelésen kívül segítettek például 2014 végén kiűzni az orosz hackereket az Egyesült Államok külügyminisztériumának informatikai rendszeréből, amiért amerikai kollégáik annyira hálásak voltak, hogy tortát és virágot küldtek a hollandoknak.

Hollandia hivatalosan nem közölt semmit az ügyről. Kajsa Ollongren belügyminiszter csupán annyit mondott, hogy nagyon boldog, amiért a feladatát jól végző biztonsági szolgálat működik Hollandiában, de hozzátette, hogy a szóban forgó ügyről nem tud mondani semmit.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a holland sajtójelentésekre reagálva azt mondta, hogy azok nem a holland hírszerző szolgálatok hivatalos közlései, és csupán arra valók, hogy tovább szítsák az „oroszellenes hisztériát”.

Amerikai szakértők a Cozy Bear hackercsoportot vádolják azzal, hogy 2016-ban behatolt az amerikai Demokrata Párt, korábban pedig a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.