Robert Mueller kirúgását tervezhette tavaly Donald Trump

Az amerikai elnök tagadta az értesülést.

MN
2018. 01. 26. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az utasítást – jelentette pénteken a The New York Times című amerikai napilap az MTI összefoglalója szerint.

A The New York Times fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Közülük ketten azt mondták, az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Muellert. Trump szerint ugyanis a különleges ügyész elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, és kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vezetését.

Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja föltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve hogy akadályozta-e az elnök az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn fehér házi jogtanácsos viszont az utasítás kézhezvételekor közölte, hogy nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék föl a különleges ügyészt, inkább lemond. McGahn úgy gondolta, Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A jogtanácsos úgy vélte, hogy Trump maga egyedül nem fogja elmozdítani hivatalából Muellert, és az elnök le is tett szándékáról. McGahn egyébként régóta dolgozik a republikánusoknak, és az elnök kampánycsapatának vezető jogásza volt.

A Fehér Ház nem kommentálta a The New York Times értesüléseit.

A CNN később azt írta, hogy egy, az ügyet ismerő forrásuk megerősítette a kirúgásról szóló értesülést, azt viszont nem, hogy a jogtanácsos közvetlenül fenyegetőzött volna lemondással.

Ugyanakkor az amerikai elnök tagadta az értesülést. Újságírói kérdésre reagálva – amikor megérkezett a davosi világgazdasági fórumra – leszögezte: „Hamis hír, emberek, hamis hír! Tipikus hamis történet a The New York Timestól”.

A minap a CNN arról számolt be, hogy a Robert Mueller által vezetett különleges bizottság Donald Trump meghallgatására készül. A televízió Michael Zeldint, Mueller egyik korábbi munkatársát szólaltatta meg. Zeldin – anélkül hogy konkrétan megnevezte volna a különleges bizottság következő lépését – úgy vélekedett: „Lehetséges, Mueller eljutott oda, hogy meghatározza, mit is jelent az igazságszolgáltatás akadályozása, bűncselekmény-e, alkotmányos felelősségre vonással járó cselekedet-e, vagy egyáltalán semmi ilyesmi nem is történt”.

Szerdán Donald Trump sajtótájékoztatón közölte: hajlandó találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt, vélelmezett orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjének a kérdéseire. Egyben kifogásolta, hogy egykori vetélytársa, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt nem eskü alatt tett vallomást az FBI-nak a külügyminisztersége idején magánszerverről lebonyolított elektronikus levelezése ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.