Romániában a balliberálisok ostorozzák Sorost

Szomszédunkban is a magyar származású amerikai pénzember lett a hatalmon lévő koalíció egyik fő ellensége.

2018. 01. 26. 16:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Calin Popescu-Tariceanu, a szenátus elnöke – aki az ország sorrendben második közjogi méltóságának számít az államfő után – azzal vádolta meg a magyar származású milliárdost, hogy ő gerjeszti a bukaresti kormány és az igazságügyi törvénymódosítások elleni utcai tüntetéseket. A koalíció kisebbik, liberális pártjának vezetője egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott, Soros „perverz törekvésének” része, hogy egy „zajos kisebbség” megpróbálja érvényesíteni álláspontját a legitim többséggel szemben.

– Ő azt akarja elérni – és nagyrészt sikerül is neki –, hogy az általa támogatott óriási civilszervezet-hálózat révén gyengítse az állam alapvető intézményeit, valamint az emberek ezen intézményekbe vetett bizalmát, hogy majd a parlamentáris demokrácia helyét vegye át az utcai tüntetések demokráciája – fogalmazott Tariceanu.

Szintén az amerikai üzletembert sejti az igazságügyi törvények kapcsán Romániát ért bírálatok mögött Gabriela Baltag bírónő, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységéért felelős bukaresti legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács tagja is. Baltag egy nyílt levélben arra hívta fel a figyelmet, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt években többször is találkozott Sorossal, legutóbbi megbeszélésük témája pedig szerinte Románia volt.

Korábban Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét adó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke minden rossz eredőjének nevezte Sorost. A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikusnak meggyőződése, hogy a vagyonáról és állítólagos üzleti kapcsolatairól szóló, tavaly indult sajtókampánnyal a milliárdos akarja lejáratni. – Ez az ember csak a rosszat finanszírozta, az általa pénzelt akciók sosem váltak hasznára Romániának – jelentette ki korábban Dragnea, s kilátásba helyezve a civil szervezetek átvilágítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.