Orbán Viktor Szófiában találkozik Kurzcal és Boriszovval

A jövő hét elején kétnapos munkalátogatást tesz Bulgáriában az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök.

Földi Bence
2018. 02. 12. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő hétfőn munkalátogatásra a bolgár fővárosba utazik Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár. A két politikus kedden hagyja majd el Szófiát, azaz kétnapos látogatást tesznek – írja a bolgár Novinite hírügynökség a bolgár kormány sajtóközleményére hivatkozva. Érdekesség, hogy az utazás a Magyar Távirati Iroda agendájában – ahol a várható eseményeket gyűjtik össze – nem szerepel.

A felek együtt tárgyalnak majd Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, aki mindkét politikussal jó viszonyt ápol. Külön fontossága van a Boriszov–Kurz-kapcsolatnak, ugyanis az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Bulgária helyét nyáron Ausztria veszi majd át.

Amint Bojko Boriszov a soros elnökség kezdete kapcsán január közepén rendezett sajtótájékoztatón – amelyen lapunk is ott volt – Szófiában elmondta, Kurzcal szeretnének szorosan együttműködni például a menekültkérdés tekintetében. Ebből a szempontból fontos Orbán részvétele az eseményen, akivel a menekültkérdés fő témáiban mind Boriszov, mind Kurz egyetért.

Van azonban egy komoly eltérés. A kötelező kvótát alapvetően mindhárom kormányfő rossz rendszernek tartja, Boriszov például a januári sajtóeseményen elmondta, az uniós menekültelosztási szisztéma kivitelezhetetlen, mert a menekültek nem akarnak Kelet-Európában maradni. Ugyanakkor csak Magyarország nem vett át eddig menekülteket Görögországtól vagy Olaszországtól a három ország közül. Az Európai Bizottság legutóbbi, február 5-i közlése szerint Ausztria 29 menekültet vett át Olaszországtól, Bulgária pedig 10-et Itáliától, ötvenet pedig Görögországtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.