Kisgatyás diplomácia, tescós öltöny: Boris Johnson Budapesten járt

A brit külügyér látogatásának nem volt különösebb aktualitása. Szijjártó szerint Brüsszel kudarca a brexit.

Földi Bence
2018. 03. 02. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan egy évvel azt követően érkezett Budapestre Boris Johnson brit külügyminiszter, hogy ugyancsak itt járt a brexitnépszavazás előtti brit pénzügyminiszter, George Osborne. A korábbi londoni polgármester tavaly szeptemberben körbejárta a környékbeli országokat, Prágában, Bukarestben és Pozsonyban is látogatást tett, de a visegrádi négyek két „rosszfiúját”, Varsót és Budapestet akkor kihagyta.

Talán „pótlásra” jött a magyar fővárosba Boris Johnson, különösebb oka ugyanis nem volt annak, hogy éppen most tárgyaljon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Sajnos a felek péntek délelőtti sajtótájékoztatóját követően sem lettünk sokkal okosabbak. Brit forrásból azonban úgy értesültünk, régóta tervben volt a vizit, az időzítés kapcsán pedig annyit sikerült megtudnunk, hogy ez volt az egyetlen alkalmas időpont mindkét félnek. A budapesti brit nagykövetség hivatalos közlése szerint „az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, a jövőbeni kapcsolatról és az Egyesült Királyság és Magyarország közti kapcsolat elmélyítéséről” tárgyalt a két miniszter.

A felek nagyon jó hangulatban töltötték el a csütörtök estéjüket, Boris Johnson elmesélte, hogy a Szijjártó famíliával elköltött vacsoráján kiderült, Szijjártó Péter elmondta fiának, a vendégük atomfegyver fölött rendelkezik, ezért a fiú eléggé meg volt szeppenve a vacsorán. Boris Johnson remekül használta fel a történetet arra, hogy a magyarok Nagy-Britannia előrejutásához való hozzájárulását hangsúlyozza: kijelentette ugyanis, hogy Szilárd Leó láncreakcióval kapcsolatos kutatásai nélkül az Egyesült Királyság nem lenne atomnagyhatalom. Péntek reggel a felek együtt futottak öt kilométert a Margit-szigeten.

Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón – már nem kisgatyában, hanem öltönyben – Szijjártó Péter egyebek között arról beszélt, az EU szempontjából óriási bajnak tartják a brexitet, de e kérdésben csak a brit emberek dönthettek.

– A brexit Brüsszel kudarca, a mostani Európai Bizottság úgy vonul be a történelemkönyvekbe, hogy regnálása idején döntött úgy egy tagállam, elhagyja az EU-t

– mondta a tárcavezető. Hozzátette, nem kemény vagy puha, hanem méltányos brexitmegállapodásra lenne szükség, amely garantálja, hogy az uniós terrorelhárításban, a közös biztonság- és védelempolitikában továbbra is részt vehessenek a britek, akik biztosítják a kint élő magyarok jogait. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, beruházások révén jobb körülményeket szeretnének biztosítani, amelyek hazavonzhatnák a kint élő munkavállalókat. Említést tett arról is, hogy a lehető legjobb szabadkereskedelmi egyezményt kell kötnie az EU-nak a britekkel.

Boris Johnson arról beszélt, hogy nemcsak együtt futottak, sok kérdésben egyet is értenek Szijjártóval, ilyen például a terrorelhárítás, a biztonságpolitika vagy a migráció területe.

– Elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép-Európa védelme tekintetében, segítségnyújtásunk feltételek nélküli

– fejtette ki Boris Johnson. Mint mondta, jó a két ország közti viszony, például sok angol cég van jelen Magyarországon. – Mint például a Tesco, ahol egészen addig vásároltam az öltönyeimet, amíg rám nem szóltak, hogy elegánsabbakat válasszak – viccelődött a brit miniszter, majd leszögezte: csak az EU-t, nem Európát hagyják el, a kapcsolatok tovább fognak javulni.

Szijjártó Péternek volt egy igen jogos felvetése is a sajtótájékoztatón. – Elképesztő izoláltsággal szokták vádolni a magyar kormányt, ehhez képest folyamatosan fogadjuk Budapesten különböző országok külügyminisztereit és kormányfőit – jelentette ki a tárcavezető. Tény, hogy múlt héten Budapesten járt David Davis brexitügyi brit miniszter (azelőtti héten pedig Greg Hands kereskedelempolitikáért felelős államtitkár), valamint Julie Bishop ausztrál külügyminiszter – aki a visegrádi négyekkel közös külügyminiszteri találkozón is részt vett. Aztán Szijjártó ellátogatott Máltára, Bosznia-Hercegovinába és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszakának megnyitójára a svájci Genfbe. Ezen a héten pedig a V4-ek külügyminiszterei mellett még öt közép-ázsiai ország főkülügyérét látta vendégül Budapesten, majd az osztrák külügyminiszter Karin Kneissl látogatott hozzánk, mielőtt Johnson befutott volna.

Azaz valóban mozgalmas időszakon van túl a magyar diplomácia.

Készek fizetni

Theresa May brit miniszterelnök pénteken, a londoni Cityben elmondott beszédében úgy fogalmazott, Nagy-Britannia a brexit után is díjfizető társult tagja maradhat az Európai Unió kritikus fontosságú hatóságainak, főleg azoknak, amelyek egyes ágazatok biztonsági és szolgáltatási előírásainak kialakításáért és betartatásáért felelnek. A brit kormányfő a gyógyszeripart, a vegyipart és a repülőgépipart nevezte meg ezen ágazatok között. May kijelentette: London elfogadja, hogy a társult tagság ezekben az EU-szervezetekben az adott ágazat uniós szabályozásának további érvényesítésével jár, és „megfelelő mértékű” brit anyagi hozzájárulást is jelent. A beszédben elhangzott, hogy kitart a kormány a brexit mellett. – A lehető legszélesebb és legmélyebb egyezményt szeretném, olyat, amely minden eddigi szabadkereskedelmi egyezménynél több szektor lefed és együttműködést tartalmaz – fogalmazott a brit miniszterelnök. Mint mondta, szerinte e cél elérhető, hiszen mindkét félnek ez az érdeke. Ugyanakkor elutasította azokat a vádakat, melyek szerint az Egyesült Királyság mazsolázgatna az uniós tagság előnyeiből a kiválást követően. – Ha ez szemezgetés, akkor minden kereskedelmi megállapodás az – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.