Soros kiakadt, hogy az újságíró-gyilkosság kapcsán is rá mutogatnak

Robert Ficónak Jan Kuciak és élettársának meggyilkolásáról is Soros jutott eszébe. A milliárdos üzletember ezt visszautasítja.

MN
2018. 03. 06. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította Robert Fico szlovák miniszterelnök vádjait Soros György. A Hospodarske noviny című szlovák napilap keddi beszámolója szerint a milliárdos üzletember Robert Fico vádjaira szóvivője útján válaszolt: nem avatkozik bele a szlovák belpolitikába, és nem próbálja destabilizálni a pozsonyi kormányt – idézi a nyilatkozatot az MTI.

Soros szóvivője, Michael Vachon megerősítette, hogy Andrej Kiska szlovák államfő tavaly szeptember 20-án az ENSZ Közgyűlése aktuális ülésszakának keretében New Yorkban találkozott a milliárdossal. Vachon ugyanakkor visszautasította Fico hétfői állítását, amely szerint Soros Kiskán keresztül próbált meg hatást gyakorolni a szlovák belpolitikára.

„Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez” – szögezte le a szóvivő.

A szlovák államfő vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előre hozott választások kiírása, amit Fico elutasított.

A miniszterelnök a szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte azt, ami Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese meggyilkolása után történt. 

Robert Fico ennél tovább is ment, azt állította, hogy Kiskának a politikai válság megoldására tett javaslatait „egyértelműen nem Szlovákiában” dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt az elnök reakciója mögött. A miniszterelnök szerint az államfő „az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar”.

A kormányfő egyúttal azért is számon kérte Kiskát, amiért tavaly szeptemberben diplomáciai kíséret nélkül látogatta meg New Yorkban Soros Györgyöt – és követelte, hogy az elnök árulja el, miről tárgyaltak a pénzemberrel.

Soros képviseletében Vachon válaszolt: szerinte tanácsadói is elkísérték a megbeszélésre Kiskát, a találkozón pedig a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma.

Soros György egyébként szívesen adott pénzt magyarországi integrációs programokra is, a Hódmezővásárhelynek adott 60 millió forintos támogatását például személyesen Lázár János köszönte meg még 2010-ben.

Kiska szóvivője, Roman Krpelan az üggyel kapcsolatban úgy véli, hogy Fico csak a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel. Azonban ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól – tette hozzá a szóvivő. Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat – szólította fel a politikust Krpelan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.