Sok a halott a feltételezett dúmai vegyi támadás miatt, a kormánymédia tagad

Legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városában.

MTI
2018. 04. 08. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városa, Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében – állította szombati jelentésében az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna, nem tudni azonban, hogy a harcoló felek közül melyik vetette be a mérges klórgázt, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is tagadja. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció ugyanakkor azt állította, hogy több mint száz halottja van a támadásnak.

A szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló városban a Fehér Sisakosok (White Helmets) nevű híres szíriai mentőcsapat tagjai segédkeznek a mérgezést szenvedett túlélők ellátásában. A csapat tagjai holttestek fotóit mutatták a sajtónak, az áldozatok között sok gyermek is van. A Fehér Sisakosok szerint civil lakosok százai szenvedtek mérgezést a vegyi támadás következtében, egy helyi önkéntes orvos elmondta, hogy csaknem ezer ember légzési nehézségekkel küszködik. A halottak száma emelkedhet – tette hozzá.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint nem is történt vegyi támadás, e forrás szerint az erről szóló hírek a lázadók által terjesztett „koholmányok”, melyek célja megállítani a kormányerők nyomulását.

Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap elhangzott Úrangyala-imádság (Angelus) után elítélte a szíriai gáztamádást, amit a pusztítás megbocsájthatatlan eszközeként minősített. Kijelentette: „nincs olyan, hogy jó vagy rossz háború. Semmi, de semmi sem igazolja az ilyen pusztító eszközök bevetését a védtelen emberek és a lakosság ellen”.

Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Dúma térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint a szíriai légierő – orosz támogatással – mintegy negyven csapást mért a városra és környékére, ennek következtében 27 ember, köztük öt gyerek életét vesztette, többtucatnyian megsebesültek. A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek a lázadókra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost.

Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsejs al-Iszlám iszlamista lázadószervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne.

Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene. Március 5-én az orosz békéltetőközpont megállapodást kötött Abu Humammal, a Dzsejs al-Iszlám egyik korábbi – immár félreállított – vezetőjével a békés lakosság, a lázadók és családtagjaik elszállításáról a szomszédos Aleppó tartományba. Azóta több mint 33 ezer ember – jórészt polgári lakos – hagyta el a várost.

Washington riasztónak nevezi a Dúma elleni feltételezett vegyi támadást, míg Moszkva szerint nem is történt vegyi támadás a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.