időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Koronavírus-járvány: a hadsereget is bevetik Csehországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.02.27. 11:18
Koronavírus-járvány: a hadsereget is bevetik Csehországban

– Elfogadta a cseh kormány pénteken azokat a további szigorításokat, amelyek célja az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása – jelentette be péntek este Jan Hamáček cseh belügyminiszter.

A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: az elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét. Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak

munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon.

A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, vagy segítségre szorulnak. A hivatalokat és az egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül. Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely ötszáz méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett.

Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályos tanulói is digitális tanulásra állnak át.

Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak. Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is. Minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú maszk viselése.

Védőmaszkos férfi fut a prágai Károly hídon 2021. február 24-én
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

– Egyetlen célunk az új fertőzöttek és az intenzív osztályon lévő betegek emelkedő görbéjének megfordítása, mielőtt túl késő lenne – jelentette ki Hamáček. Az új szabályokat a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogják betartatni, és

az intézkedések betartásának ellenőrzésében ötezer katona is részt vesz.

Csehországban jelenleg a legmagasabb az új fertőzöttek aránya az Európai Unióban, és a hatóságok szerint az ország egészségügyi rendszere a teljesítőképessége határára ért, ezért a kormány pénteken március 28-ig tartó szükségállapotot hirdetett ki. A prágai egészségügyi minisztérium pénteken 14 457 új fertőzöttről számolt be. Az egészségügyi miniszter pedig azzal számol, hogy ez a szám a jövő héten eléri a húszezret is, mielőtt a korlátozások hatása érezhetővé válik. – A járványhelyzet nem jó, a koronavírus új mutációi nagyon agresszívek, ezért a korlátozó intézkedések szükségesek – közölte pénteken Andrej Babiš kormányfő. A járvány kezdete óta Csehországban több mint 1,2 millió ember kapta el az új típusú koronavírust, és a járvány már majdnem húszezer emberéletet követelt.

Tekintettel arra, hogy a cseh kórházak elérték kapacitásaik felső határát,

a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért.

Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy készek eleget tenni Prága kérésének. A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatások szerint mintegy hétezer Covid–19-es beteget kezelnek, közülük több mint ezernégyszáznak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad. A kórházak többsége az sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított. – A legfőbb problémát az egészségügyi személyzet túlterheltsége jelenti – mutatott rá a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.