időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

A budapesti találkozótól hangos az olasz sajtó

Jánosi Dalma (Róma)
2021.04.02. 16:47
A budapesti találkozótól hangos az olasz sajtó

Kiemelt figyelemmel kísérte az olasz sajtó Matteo Salvini volt belügyminiszter budapesti látogatását. A három jobboldali politikus Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Európa újjászületésének lehetőségeiről tárgyalt. Az olaszok szerint történelmi jelentőségű pillanat az európai jobboldal számára a kontinens megújítására tett ambiciózus kísérlet. A jobboldali sajtóorgánumok üdvözlik az alakuló jobboldali szövetséget. A baloldali koalíciós kormánytagokban azonban több kritika is megfogalmazódott. Szöges kerítést épít Salvini Orbánnal és a lengyelekkel – vádolja Francesco Boccia a Demokrata Párt képviselője. A baloldal szerint Salvininek a homotranszfóbia törvényét kellene jóváhagynia, nem pedig az LMBTQ jogokat megtagadó magyarokat és lengyeleket követnie.

Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvinivel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támadja az olasz baloldal Matteo Salvinit budapesti útja miatt, feszültséget szült a kormány koalíciós partnerek között – számol be az Il Giornale cikke. Enrico Letta a Demokrata Párt újonnan megválasztott főtitkára hiteltelennek nevezte a Liga elnökét, és úgy fogalmazott, a külügyekért felelős bizottságnak figyelemmel kellene kísérnie Salvini lépéseit. Peppe Provenzano a Rainews csatornán súlyos hibának tartja az Orbán, Salvini és Morawiecki találkozót, mivel a két politikus a nemzet ellenségei, vétójukkal veszélybe sodorták a helyreállítási alap juttatását.

Helytelen dolog lenne két olyan európai miniszterelnökkel találkozni, akikhez többéves barátság és gyümölcsöző kereskedelmi viszony fűz? A Demokrata Párt baja, ha csak az Ius soli, (állampolgárság kiterjesztése) és a hering mozgalom marad nekik – válaszolt Twiter-fiókján Matteo Salvini a személyét ért támadásokra.

„Európa reneszánsza” lehet az új alakulat neve – találgatja az Il Tempo jobboldali napilap, majd kiemeli Orbán Viktor méltató szavait. „Salvini a mi hősünk,” mivel belügyminiszterként megállította az illegális bevándorlást. Remekül sikerült találkozóként beszél Salvini budapesti útjáról a La Verità újság, arra hivatkozva, hogy a politikai felek között nem volt megosztó kérdés. Az Il Tempo napilap főoldalon foglalkozik az eseménnyel. Az Il Libero portál humorosan úgy fogalmaz, „a három vezető szívélyes üdvözlése is az őrületbe kergeti a baloldalt”, majd csatolja a találkozó első pillanatait megörökítő videófilmet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.