Súlyosbodik a migrációs válság az EU külső határán

Már Lengyelországra és Lettországra is átterjedt a Belarusz felől áramló migrációs hullám, amely Litvániát hetek óta sújtja. Az uniós tagállamok, amelyek az elmúlt napokban rekordmennyiségű illegális határátkelésről számoltak be, azzal vádolják Belaruszt, hogy szándékosan tereli a migránsáradatot az Európai Unió felé. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök azonban elmondta: csupán a nyugati szankciókra reagál.

2021. 08. 11. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi napokban Lettország felé tolódott el a migrációs útvonal Belarusz felől, miután Litvánia a múlt héten elkezdte visszafordítani az illegálisan érkező menedékkérőket – közölte a BNS. 

A balti hírügynökség tájékoztatása szerint a lett határőrök péntek óta 214 migránst tartóztattak fel, közülük 86-ot hétfőre virradóra. 

Az újabb adatokkal együtt ebben az évben eddig összesen 269 illegális határátlépőt vettek őrizetbe a lett–belarusz határon, ami majdnem háromszor annyi, mint ahány migránst a tavalyi év egészében elfogtak. 2020-ban ugyanis ez a szám csupán 81 volt, 2019-ben pedig még ennél is kevesebb, mindössze 46. A migrációs válságra való tekintettel a lett kormány november 10-ig érvényben lévő rendkívüli helyzetet vezetett be kedden. A rendkívüli helyzetben a határőrök felhatalmazást kapnak fizikai erő és különleges eszközök alkalmazására az illegális határátlépők feltartóztatása és visszaküldése érdekében.

 

Közben a lengyel határőrség hétfői közleményéből kiderült: az utóbbi három nap alatt 349 migránst tartóztattak fel a lengyel–belarusz határon is – ez már önmagában meghaladja azt a mennyiséget, amelyet a tavalyi év egészében mértek. 

Míg 2020-ban összesen 122 bevándorlót vettek őrizetbe a lengyel–belarusz határon, az eddigi évben már 871-et. 

Varsó múlt csütörtökön azt állította: Belarusz egyre több migránst küld a lengyel–belarusz határhoz, megtorlásul azért, mert menedéket adtak Kriszcina Cimanouszkajának. A belarusz futónő Lengyelországban talált menedéket, mivel úgy ítélte meg, nem biztonságos hazatérnie Belaruszba azok után, hogy edzői váratlanul haza akarták küldeni az olimpiáról.

Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó humanitárius vízumot kapott Lengyelországtól. Fotó: MTI/Szaszahara Kodzsi

Mindeközben Litvániában már hetek óta tart a migrációs válság, a hatóságok beszámolója szerint ebben az évben eddig 4112, főként iraki menedékkérőt tartottak vissza a belépéstől Belarusz felől. Az illegális határátlépések száma a tavalyi év egészéhez képest így ötvenszeresére nőtt, 2020-ban ugyanis összesen 74 bevándorlót tartóztattak fel. Vilnius különböző módszerekkel igyekszik megfékezni a migrációs hullámot, pár napja kijelentette, hogy az ázsiai és afrikai menedékkérők 300 eurót kapnak a litván hatóságoktól, amennyiben hajlandók hazatérni. A litván parlament a tegnapi napon megkezdte vitáját arról is, hogy megépítsék-e a kerítést, amely elzárná őket Belarusztól. A fémkerítés négy méter magas lenne, és 508 kilométeren húzódna a litván–belarusz határon. – A litván államot a migráció egzisztenciálisan fenyegeti, tehát nekik ez egy életbe vágó kérdés – magyarázta korábban lapunknak Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 2,8 milliós Litvániát komolyan fenyegeti a tömeges migráció veszélye.

 

„Minszk fegyverként használja az illegális bevándorlókat annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra és az uniós tagállamokra” 

– szögezte le közös pénteki közleményében Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök. A vezetők arra szólították fel az uniós szerveket, hogy segítsenek a Belaruszból érkező illegális bevándorlás kezelésében. Az uniós belügyminiszterek augusztus 18-án tartanak videókonferenciát a belarusz határon kialakult helyzetről. 

– Senkit sem zsarolunk. Senkit sem fenyegetünk. Egyszerűen csak olyan helyzetbe hoztok minket, hogy muszáj reagálnunk, és ezt a lehető legjobb módon tesszük

– közölte Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök válaszul arra, hogy a Nyugat folyamatosan szankciókkal sújtja országát a belpolitikai fejlemények miatt. Belaruszban ugyanis tavaly augusztus óta számos ellenzéki politikust bebörtönöztek, akik választási csalással vádolták meg Aljakszandr Lukasenkát.

Borítókép: Illegális bevándorlók a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortábor területén Vilniustól délre 2021. augusztus 4-én. Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.