A halál sem tartja vissza az afgán nőket a tüntetésektől

Az összeomlás szélére került Afganisztán, milliók éheznek, orvosi inézmények százai zárhatnak be.

2021. 09. 07. 15:44
Kabul, 2021. szeptember 7. Tálib fegyveressel vitatkozik egy nő, miközben az emberek Pakisztán ellen tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 7-én. A tüntetők feltételezik, hogy a pakisztáni kormány támogatja az Afganisztán legnagyobb részét elfoglaló iszlamista tálibokat, akik a pandzssir-völgyi ellenálló szervezet, a Nemzeti Ellenállási Front ellen támadást indítottak. Tálib fegyveresek a levegőbe lőve oszlatták szét a tiltakozókat, és a demonstrációról tudósító újságírókat vettek őrizetbe. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok és az általuk „második otthonnak” nevezett Pakisztán ellen tüntettek kedden Afganisztán fővárosában, Kabulban. A közösségi oldalakon közzétett videófelvételeken az volt látható, a tálibok a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a több száz főből álló tömeget, amely elérte Pakisztán kabuli nagykövetségének épületét is. A tüntetők a nők jogainak tiszteletben tartására szólították fel az új afgán vezetést, sajtóértesülések szerint több, a demonstrációban részt vevő nőt egy alagsori parkolóba menekítettek ki egy közeli bank biztonsági őrei. A Tolo News helyi hírcsatorna munkatársa arról számolt be, több újságírót és operatőrt őrizetbe vettek a tálibok, amiért a tiltakozásról tudósítottak. A BBC brit hírportál pedig közreadta, stábjuknak sem engedélyezték a forgatást. A hírportálnak egy volt kormánytisztviselő elmondta, a tálibok a tüntetők szervezőiről fényképeket is készítettek, feltehetőleg esetleges, későbbi azonosításuk érdekében.

– Éljen az ellenállás! Halál Pakisztánra!

– skandálta a tömeg Kabul utcáin.

Egyes beszámolók szerint az iszlámábádi kormány elleni harag tovább nőtt, miután olyan, hivatalos csatornákon nem megerősített hírek kezdtek terjedni a sajtóban, amelyek szerint a pakisztáni légierő támadást indított a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Erők (NRF) ellen. Noha Pakisztán tagadta a vádakat, a régiót jól ismerő szakértők körében nyílt titok, hogy régóta támogatják a tálibokat. A BBC munkatársai szerint ezek a tüntetések újabb kihívást jelentenek a tálibok számára.

– Szólásszabadságot és demokráciát követelünk. Nem félek a haláltól

– idézte egy egy fiatal nő szavait a BBC.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett kedden, az összeomlás szélére kerültek az alapvető szolgáltatások és fogyóban vannak a segélyek is. A hivatal szóvivője, Jens Laerke elmondta, afgánok milliói szorulnak élelemre és egészségügyi ellátásra, sajtóértesülések szerint orvosi intézmények százai zárhatnak be országszerte. Laerke arra kérte a donorországokat, sürgősen segítsenek adományaikkal Afganisztánon. Szeptember 13-án adományozó konferenciát tartanak Genfben annak érdekében, hogy gyorsan növelni lehessen az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges forrásokat. Az OCHA kedden 193 millió dollárral emelte azt az összeget, amelyre becslései szerint szüksége van ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja az afganisztáni rászorulók szükségleteit.

Az ENSZ szerint mintegy 11 millió embernek van szüksége élelemre, további 3,4 milliónak pedig alapvető egészségügyi ellátásra.

Az elmúlt napokban világossá vált, a nyugati hatalmak továbbra is azon dolgoznak, hogy Afganisztánban rekedt állampolgáraikat kijuttassák az országból, amelyhez még arra is hajlandók, hogy együttműködjenek a tálib vezetéssel. A tálib vezetés elismerésével azonban egyáltalán nem sietnek a kormányok. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy az új kormánynak átfogónak kell lennie, és nem csak az országot ellenőrző tálibokból kell állnia. A hétfőn Katarba érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden közölte, az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a tálibokkal, amelyek értelmében a külföldi állampolgárok, valamint a szövetséges erők munkáját korábban segítő afgánok szabadon elhagyhatják az országot, amennyiben úgy döntenek és rendelkeznek az ehhez szükséges okmányokkal. Blinken arról is beszámolt, egy négytagú amerikai családot biztonságosan kiengedtek a tálibok valamelyik szárazföldi határon. A tárcavezető nem közölte, hogy a család melyik szomszédos országba lépett be, azonban elmondta, amerikai diplomaták fogadták őket.

– Az egész nemzetközi közösség elvárja, hogy a tálibok tartsák magukat ehhez az ígéretükhöz

– hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, körülbelül száz, többségében amerikai-afgán kettős állampolgárt nem sikerült kimenekíteni augusztus 31-ig. Blinken közleménye szerint további problémát okoz, hogy néhány utas nem rendelkezik útlevéllel. Becslések szerint azonban a tízezer főt is meghaladhatja azok száma, akik elhagyhatnák Afganisztánt, azonban maradnak, mert tartanak a tálibok megtorlásától.

Antony Blinken (j2) és Lloyd Austin védelmi miniszter (b) találkozója Mohamed bin Abdar-Rahmán asz-Száni katari miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel (j) és Hálid bin Mohamed al-Attijah védelmi miniszterrel (b2). Fotó: Olivier Douliery / MTI/AP/AFP pool

A külügyminiszter továbbá háláját fejezte ki Katarnak, amiért segítették az evakuációs műveleteket. „Sokáig emlékezni fogunk arra, amit Katar tett az amerikaiakért, az afgánokért és más országok állampolgáraiért” – jelentette ki Blinken hangsúlyozva, a Dohán átutazó 58 ezer ember körül sokaknak ez a megálló volt az első a „békésebb és reményteljesebb jövő felé vezető úton”. A tervek szerint Blinken a dohai tárgyalások után tovább utazik Németországba, ahol részt vesz az afganisztáni helyzetről szóló virtuális, miniszteri szintű értekezleten is.

Borítókép: Tálib fegyveressel vitatkozik egy nő, miközben az emberek Pakisztán ellen tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 7-én.
Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.