időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

A közép-európai gazdasági térség gyorsabban jön ki a válságból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.15. 12:50 2021.09.15. 13:00
A közép-európai gazdasági térség gyorsabban jön ki a válságból

A közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Celjében.

A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos- és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte: mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására – jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. – Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor kifejtette: új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott. A múlt év a világgazdaság fekete éve volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitásleépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól. A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak – mutatott rá. A kormányfő kiemelte: a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek – magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – ilyen hely.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, a magyar gondolkodásban ugyanis létezik egy nagy közép-európai gazdasági tér, amely a lengyel tengerparttól húzódik le az Adriáig, egy kultúrkör, egy gazdasági térség, egy nagy közép-európai gazdasági térség, amely az igazi hátországát és biztonságát adja azoknak az országoknak, amelyek itt vannak. 

Közölte: Szlovénia első félévi gazdasági számai ezt világosan bizonyítják. Janez Janša miniszterelnök és kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy Szlovénia fantasztikus sebességgel térhessen vissza a korábbi gazdasági teljesítményének színvonalához – fogalmazott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került. Mióta Janez Janša vezeti Szlovéniát, a szlovén–magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál – mondta. Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határ menti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyag-ellátásban is – közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar–szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer. De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében. Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

Borítókép: Janez Janša szlovén kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher