Mégsem lett női többség az izlandi parlamentben

A világon csak három országon vannak többségben a női képviselők.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 21:21
null
Reykjavik, 2021. szeptember 25. A zöldpárti Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök újságírók kérdéseire válaszol, miután leadta voksát a parlamenti választáson Reykjavikban 2021. szeptember 25-én. A választási kampány egyik fõ témája a klímaváltozás volt. MTI/AP/Arni Torfason Fotó: Arni Torfason
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid ideig úgy tűnt az izlandi választásokon, hogy többségben lesznek a nők a férfiakkal szemben a parlamentben, ám a szavazatok újraszámlálása végül megfordította az arányokat. Az első eredmények alapján még 33 mandátumra számíthattak a hölgyek a 63 fős törvényhozásban, de a végső adatok alapján csak 30 jutott nekik. Igaz, ezzel is hat hellyel többet szereztek, mint az előző választásokon. – Szép kilenc óra volt – sóhajtotta a mindössze 21 esztendős Lenya Run Karim, aki a Kalóz Párt színeiben lecsúszott a képviselői helyről. Izlandon egyébként a parlamentben nincs kötelezően fenntartott kvóta a nőknek, egyes pártok azonban meghatároznak ilyet. Az országban a nemi egyenlőség régi múltra tekint vissza, például 1980-ban itt választottak demokratikusan először női elnököt a világon. 2017 óta a miniszterelnök is hölgy, a 45 éves Katrín Jakobsdóttir személyében.

Az Interparlamentáris Unió adatai szerint a világ mindössze három országában:

  • Ruandában (61,3 százalék),
  • Kubában (53,4 százalék)
  • és Nicaraguában (50,6 százalék)

– vannak többségben a nők a parlamentben, míg Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben fele-fele az arány a férfi és női törvényhozók között – emlékeztetett az MTI. Ami Európát illeti, Svédországban és Finnországban jelenleg 47, illetve 46 százalék a nők aránya a parlamentben. A távirati iroda szerint a 371 ezer lakosú Izland a Világgazdasági Fórum (WEF) márciusi jelentése szerint immár 12 egymást követő évben minősült a világszerte legnagyobb nemi egyenlőséget biztosító országnak.

Ami a választások eredményét illeti, úgy tűnik, hogy az országot négy éve irányító hárompárti szövetségnek ismét meglesz a többsége a kormányzáshoz. Kérdéses azonban, hogy a miniszterelnök marad-e, az általa vezetett Baloldali-Zöld Mozgalom ugyanis mindössze nyolc mandátumot szerzett. Pedig a koalíció a stabilitást hozta el, előttük 2007 és 2017 között ötször járulhattak az urnák elé az izlandiak, egy kormány sem töltötte ki idejét. Emlékezetes, hogy 2016-ban a Kalóz Párt az egyik meghatározó erővé vált, még a kormányalakításba is bevonták. A magát „rendszerellenesként” meghatározó alakulatnak azóta is biztos a helye a több mint ezer éves parlamentben, most is hat mandátumot szereztek.

 

Borítókép: Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök. Forrás: MTI/AP/Arni Torfason

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.