időjárás 6°C Stefánia 2021. November 28.
logo

II. Erzsébetnek le kell tennie a poharat

Harangozó Éva
Forrás: Vanity Fair
2021.10.16. 11:01
II. Erzsébetnek le kell tennie a poharat

Hiába a kedvenc itala, orvosai tanácsára le kell mondania az esténként elfogyasztott száraz Martiniről II. Erzsébet királynőnek – írja a Vanity Fair.

A lap szerint az orvosok csak különleges alkalmakra tanácsolják II. Erzsébet királynőnek az alkoholfogyasztást, azért, hogy a lehető legegészségesebben vágjon neki a jövő évi platinajubileumának. Sajtóhírek szerint a 95 esztendős uralkodó jó fizikai állapotban van, annak ellenére, hogy pár napja bottal jelent meg a walesi parlamentben. 

Ez nem nagy dolog számára, nem nagy ivó, de azért igazságtalanságnak tűnik, hogy életének ebben a szakaszában le kell mondania a kevés élvezet egyikéről

– véli az uralkodóhoz közel álló forrás. 

A királynő nehéz időszakon ment keresztül: férje, Fülöp herceg áprilisban bekövetkezett halála valamint Harry herceg nyilatkozatai sem tesznek jót az állapotának, a Vanity Fair szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban boldognak, energikusnak és lelkesnek tűnt, amikor megjelent különböző eseményeken. 

Noha ritkán látják nyilvánosan alkoholt fogyasztani, a palotából származó források szerint esténként kedvenc italát, a száraz Martinit fogyasztja, ami szintén Károly herceg kedvence is. Darren McGrady, aki 1982–1993 között volt a királynő séfje, azt mondta, a napi négy kis étkezésein ritkán fogyasztott alkoholt: ebédnél és vacsoránál is gyakran csak egy kis pohár édes német bort kortyolt. Éjszakai száraz Martiniján kívül a királynő kedveli még a Dubonnet-koktélt és a gint is. Tavaly a Buckingham-palota kiadta saját márkájú ginjét, és pár éve saját pezsgőt is készítenek a királynő kedvenc windsori birtokán.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó a hivatalos születésnapja alkalmából tartott ceremónián vesz részt a windsori kastélyban 2020. június 13-án

Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville