Magyarországgal foglalkozik a francia hírtelevízió

Marine Le Pen budapesti látogatása kapcsán Orbán Viktorral és a magyar kormány politikájával is foglalkozik a francia CNews televízió internetes portálja.

Magyar Nemzet
2021. 10. 26. 15:05

Marine Le Pen budapesti látogatása kapcsán Orbán Viktorral és a magyar kormány politikájával is foglalkozik a francia CNews televízió internetes portálja.

Marine Le Pen, a francia köztársasági elnökválasztás Franciaországban szélsőjobboldaliként emlegetett jelöltje október 25-én Magyarországra érkezett, hogy kedden Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyaljon. A két politikus az egyeztetést követően közös sajtótájékoztatót tart – írja a CNews francia televízió internetes oldala.

A francia hírcsatorna megállapítása szerint Európa „szélsőjobboldali” vezetői és politikusai körében elterjedt szokássá vált, hogy Magyarországra látogatnak. Magyarország az elmúlt években az ultrakonzervatív európaiak számára követendő példává vált, s ezért a konzervatív európaiak gyakran fejezik ki elismerésüket Orbán Viktornak.

A magyar vezető számos alkalommal fejezte ki szándékát azzal kapcsolatban, hogy egy nemzeteken átívelő konzervatív pólust hozzon létre Európában. „Fel kell építenünk egy valódi európai jobboldalt, amely mindazoknak az európaiaknak az otthon biztonságát nyújthatja, akik nem kérnek a migránsokból és a mulitkulturalizmusból, akiket nem ragadott magával az LMBTQ-ideológiák őrülete, és akik megvédik a keresztény értékeket, akik tisztelik és nagyra becsülik a nemzetek szuverenitását, és akik a saját nemzetüket nemcsak a múltban látják, hanem a jövő részeként is” – idézi a CNews Orbán Viktor szavait 2021 márciusából.

A tervével kapcsolatban a magyar kormányfő tavasszal tárgyalásokat folytatott a lengyel vezetőkkel és Matteo Salvinival is.

A CNews szerint az európai nacionalisták (nemzetállampártiak) azonban nem az egyetlenek, akik vonzónak találják Magyarország nemzeti programját.

Az írás felidézi, hogy az amerikai republikánusok folyamatos párbeszédet folytatnak Budapesttel, ennek bizonyítéka volt az is, hogy Mike Pence is részt vett a magyar kormány által szeptemberben megrendezett demográfiai konferencián, amely a család értékeit helyezte ismét középpontba.

Ugyanis Magyarországon sikerült kialakítani egy sokak számára vonzó politikát, amely ugyan rengeteg szavazót von egy ernyő alá szerte a világon, mégis nehéz stabilizálni. Donald Trump esete jó példa erre, akinek a támogatótábora ellenére sem sikerült megszereznie a második ciklushoz szükséges többséget, vagy Marine Le Pen, aki a 2017-es köztársasági elnökválasztás második fordulójában végül nem járt sikerrel – állapítja meg a francia hírcsatorna.

A CNews internetes oldalán elérhető elemzés Orbán Viktorral kapcsolatban ilyen kifejezésekkel él: „hatalomra kerülése óta a magyar vezető a nemzetközi konzervativizmus laboratóriumát alkotta meg”.

Legutóbb júliusban, a szerintük „LMBTQ-ellenes törvény” hatálybaléptetésével váltotta ki az Európai Unió tagállamainak a haragját – írják.

A cikk kitér rá, hogy korábban az Európai Unió Bíróságának ítélete nyomán Magyarországnak be kellett zárnia a határ mentén felépített tranzitzónáit, ahol szerintük „az ország területére lépett migránsokat tartotta elzárva, rendszeresen megtagadva tőlük az élelmezést is”.

A CNews szerint a tranzitzónák bezárása óta Magyarország egyetlen menedékkérelmet sem bírált el pozitívan, minden bevándorlót azóta is kiutasít az országból. Ez pedig a francia hírcsatorna szerint igencsak kiváltja a szomszédos országok szélsőjobboldalinak minősített pártjainak elismerését.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés Marine Le Pen érdekeit is szolgálja. Azonkívül, hogy számos kérdésben egyetértenek, például a családi értékek kérdésében, az Európai Unióval kapcsolatos kifogásaikban vagy a migráció kérdésében, Marine Le Pen egy olyan kormányfő mellett mutatkozhat Franciaország és egész Európa szeme láttára, aki kormányfői pozíciójában igen erős, stabil. Ez pedig a francia választók szemében növeli Marine Le Pen hitelét, különösen egy olyan pillanatban, amikor a franciaországi közvéleménykutatások Éric Zemmour mögé prognosztizálják a közelgő köztársasági elnökválasztások első fordulójában. Marine Le Pen budapesti utazása ötletek gyűjtésére és a Nemzeti Tömörülés élén státusának megerősítésére is szolgál – olvasható a CNews francia televízió internetes oldalán elérhető cikkben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.