Három hónappal kinevezése után először üzent a nyilvánosságnak a tálib miniszterelnök

Hasszán Ahund molla kijelentette, hogy a tálibok nem tehetők felelőssé a gazdasági válságért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 13:30
Moszkva, 2021. október 20. A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko Forrás: MTI/EPA/AP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal kinevezése után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Hasszán Ahund molla, a tálibok kormányának ügyvivő miniszterelnöke: az állami televízióban szombaton közzétett hangüzenetében azt mondta, hogy 

a tálibok nem tehetők felelőssé a gazdasági válságért, és az ország hálás lehet a rezsimnek.

A félórás, előre felvett hangüzenetben Ahund megjegyezte: a tálibok betartották ígéreteiket, és addig harcoltak a külföldi erők ellen, amíg létre nem jött az iszlám kormányzat és helyre nem állt az ország stabilitása. Az ügyvivő kormányfő szerint az előző kabinet a világ leggyengébb rendszerét működtette, mindent átszőtt a korrupció, a tálibok viszont a korrupció felszámolásán fáradoznak. Hozzátette: az éhínség, a munkanélküliség és az árak növekedése már a tálib hatalomátvétel előtt is jellemző volt az országban. Úgy vélte, véget tudnának vetni a gazdasági válságnak, ha hozzáférhetnének az afgán központi bank befagyasztott külföldi vagyonához.

A nemzetközileg támogatott kormány augusztusi bukását követően milliók veszítették el legfőbb bevételi forrásukat. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart. A nemzetközi közösség továbbra is vonakodik elismerni a tálib kormányt, és felszólította a rezsimet, hogy hozzon létre egy széles társadalmi képviseleten alapuló kabinetet, illetve tartsa tiszteletben az emberi jogokat és a nők jogait.

Ahund azt állította, hogy kormánya képviseli a különféle társadalmi rétegeket és kisebbségeket, és a nők jogait is tiszteletben tartja.

Ugyanakkor a jelenlegi kabuli kabinet tagjainak több mint 90 százaléka egy etnikai csoport tagja, és mind férfi. Az ügyvivő kormányfő jelezte: a rezsim szeretné rendezni viszonyát a nemzetközi közösség tagjaival, és szeretne jó gazdasági kapcsolatokat fenntartani velük. Egyúttal azt kérte a nemzetközi segélyszervezetektől, hogy segítsenek elkerülni a humanitárius katasztrófát a télen.

Borítókép: A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.