időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Horst Seehofer: Lengyelország bármit kérhet Németországtól!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.09. 13:40 2021.11.09. 14:09
Horst Seehofer: Lengyelország bármit kérhet Németországtól!

Össze kell fogni, és segíteni kell Lengyelországot az európai uniós külső határ biztosításában, mert Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök emberek sorsát használja fel a közösség szétzilálására – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy keddi interjúban a lengyel–belarusz határ térségében zajló folyamatokról. A miniszter a Bild című német lapnak azt mondta, hogy a Közel-Keletről Belaruszba beutaztatott emberek megjelenése és tevékenysége a lengyel–belarusz határon a minszki és a moszkvai vezetéstől kiinduló „hibrid fenyegetés”, amelynek célja az EU, és különösen Németország destabilizálása.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kifejtette, hogy a lengyelek eddig helyesen reagáltak, erőfeszítéseiket „nyilvánosan is támogatnunk kell, és nem bírálhatjuk őket azért, mert megengedhető eszközöket használnak az EU külső határának védelmére”. Arra a kérdésre, hogy Németország miként támogatja Lengyelországot, kijelentette, hogy minden lehetséges segítséget megadnak, úgy, ahogy Lengyelország akarja.

A lengyelek nagyon fontos szolgálatot tesznek egész Európának, ahogy Törökország is a több mint hárommillió menekült befogadásával

– mondta Horst Seehofer, megjegyezve, hogy ez különbség Putyin és Recep Tayyip Erdoğan török elnök között.

Hétfőn több ezer ember jelent meg a belarusz–lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Az első számú célpont Németország. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint a január–júliusi időszakban csupán 26-an érkeztek Németországba illegálisan a Belarusz–Lengyelország útvonalon. Augusztusban viszont már 474 ilyen jogcím nélküli belépést regisztráltak, szeptemberben 903-at, októberben pedig 5285-öt.

Egyre több repülőjárattal jönnek a migránsok. A Welt am Sonntag című német lap szerint a belarusz kormányzat igyekszik tovább növelni az EU-ba irányuló illegális migrációt. Ezt jelzik a minszki repülőtér menetrendi tervei, amelyek szerint a márciusig tartó téli időszakban hetente mintegy negyven járat érkezik majd Isztambulból, Damaszkuszból és Dubajból. Ez bő kétszeres növekedés a 2019/2020 telén regisztrált 17-hez képest. Német biztonsági körök becslése alapján naponta átlagosan 800-1000 ember érkezik repülővel a Közel-Keletről Minszkbe. Hamarosan bekapcsolnak öt további belarusz repülőteret is a közel-keleti forgalomba. Ezeket a repülőtereket belföldiből nemzetközivé minősítik át.

Borítókép: Szövetségi rendőrök ellenőrzik egy Lengyelországból érkező utas papírjait a németországi Odera menti Frankfurtban lévő határátkelőnél 2021. október 28-án. (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)