Mateusz Morawiecki: Megvédjük az európai békét!

A határon fennálló helyzetről ma tanácskozik a válságstáb, a szejmben is rendkívüli ülés lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 11:17
MORAWIECKI, Mateusz
Glasgow, 2021. november1. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevõk elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás elõtti értékhez képest. MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange Fotó: Andrzej Lange
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel–belarusz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök az előző napi, a határ belarusz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált a bejegyzéssel. A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta: jelenleg az egész Európai Unió stabilitását és biztonságát éri fenyegetés.

Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét

– olvasható a bejegyzésben. Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai. A lengyel kormányszóvivő szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével (Frontex).

Morawiecki kedd hajnalban a nemzetvédelmi miniszterrel, Mariusz Błaszczakkal együtt Kuźnica Białostocka határátkelő közelében a határőrökkel és az őket támogató katonákkal találkozott. A határátkelő közelében a migránsok hétfő este sátortáborokat vertek az aznapi sikertelen tömeges határsértési kísérletek után. A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a belarusz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat élő pajzsként használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Belaruszba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be. Aláhúzta: az állami szuverenitás mértéke az, mennyire képes megvédeni határait, és professzionálisnak nevezte a lengyel határvédelmet.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller kedd reggel közölte: éjjel a lengyel–belarusz határon csak egyéni határsértési kísérleteket regisztráltak, nagyobb incidensre nem került sor. Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet. Szerinte a határnál hétfőtől táborozó 3-5 ezer migránshoz további csoportok csatlakozhatnak, a Belarusz belterületéről átirányított külföldiek révén Minszk a lengyel határ tartós destabilizációjára törekedhet.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt tanácskozott az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére hétfő óta már másodszor összehívott válságstáb. Az elnök ezt követően elmondta:

a határon táborozó migránsok elsősorban fiatal férfiak, s a belarusz fegyveresek akadályozzák meg őket abban, hogy Belarusz irányában elhagyják a térséget.

Beszámolt arról, hogy a helyzetről egyeztetett a szövetséges államok vezetőivel. A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel kedden folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy forródrót-kapcsolatban maradnak. Határai védelmével Lengyelország megvalósítja az uniós kötelességvállalásait is – húzta alá.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.