időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Mateusz Morawiecki: Megvédjük az európai békét!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.09. 11:17 2021.11.09. 14:27
Mateusz Morawiecki: Megvédjük az európai békét!

A lengyel–belarusz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök az előző napi, a határ belarusz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált a bejegyzéssel. A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta: jelenleg az egész Európai Unió stabilitását és biztonságát éri fenyegetés.

Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét

– olvasható a bejegyzésben. Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai. A lengyel kormányszóvivő szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével (Frontex).

Morawiecki kedd hajnalban a nemzetvédelmi miniszterrel, Mariusz Błaszczakkal együtt Kuźnica Białostocka határátkelő közelében a határőrökkel és az őket támogató katonákkal találkozott. A határátkelő közelében a migránsok hétfő este sátortáborokat vertek az aznapi sikertelen tömeges határsértési kísérletek után. A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a belarusz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat élő pajzsként használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Belaruszba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be. Aláhúzta: az állami szuverenitás mértéke az, mennyire képes megvédeni határait, és professzionálisnak nevezte a lengyel határvédelmet.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller kedd reggel közölte: éjjel a lengyel–belarusz határon csak egyéni határsértési kísérleteket regisztráltak, nagyobb incidensre nem került sor. Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet. Szerinte a határnál hétfőtől táborozó 3-5 ezer migránshoz további csoportok csatlakozhatnak, a Belarusz belterületéről átirányított külföldiek révén Minszk a lengyel határ tartós destabilizációjára törekedhet.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt tanácskozott az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére hétfő óta már másodszor összehívott válságstáb. Az elnök ezt követően elmondta:

a határon táborozó migránsok elsősorban fiatal férfiak, s a belarusz fegyveresek akadályozzák meg őket abban, hogy Belarusz irányában elhagyják a térséget.

Beszámolt arról, hogy a helyzetről egyeztetett a szövetséges államok vezetőivel. A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel kedden folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy forródrót-kapcsolatban maradnak. Határai védelmével Lengyelország megvalósítja az uniós kötelességvállalásait is – húzta alá.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)